Annons

”Gynekologen har aldrig frågat om sexlivet”

Birgitta Örjes Svensson, kurator och Inga-Lill Olsson, barnmorska.
Birgitta Örjes Svensson, kurator och Inga-Lill Olsson, barnmorska. Foto: Ari Luostarinen

Det finns ofta en komplex problematik kring sex som gör ont. Den unika Huddingemodellen utgår från helhetssyn och arbetar både medicinsk och psykosexuellt. Det har visat sig hjälpa. De flesta kvinnor blir bra.

Under strecket
Publicerad

Kvinnor i alla åldrar kan ha ont vid sex och det finns många förklaringar. Därför utgår Huddingemodellen från en helhetssyn, säger barnmorskan Inga-Lill Olsson och kuratorn Birgitta Örjes Svensson.

Foto: Ari LuostarinenBild 1 av 1

Hur har du det med sexlivet?

Det borde vara en given rutin att bli tillfrågad om hur det är med sex hos gynekologen. Men ändå ställs frågan sällan.

– Jag tror aldrig någonsin att det hänt mig under ett läkarbesök, säger Birgitta Örjes Svensson, som är kurator och leg. psykoterapeut på ungdomsmottagningen i Huddinge.

Men för henne själv samt kollegan och barnmorskan Inga-Lill Olsson är frågan en självklarhet. Under årens lopp har den sedan lett vidare till att ett par hundra kvinnor med samlagssmärta har blivit hjälpta.

– Det är exempelvis vanligt att en ung kvinna kommer hit för förskrivning av preventivmedel. När jag undrar hur hon har det med sex kommer det ofta fram att det finns svårigheter. Många gånger visar det sig att det gör ont vid samlag och då går vi vidare med problemet, förklarar Inga-Lill Olsson.

Ofta leder det till ångest, nedstämdhet och att känna sig misslyckad.

Sedan 2003 arbetar hon och Birgitta Örjes Svensson med en egen metod, den så kallade Huddingemodellen. De har också utbildat hundratals anställda på landets ungdomsmottagningar.

Annons
Annons

Kvinnor i alla åldrar kan ha ont vid sex och det finns många förklaringar. Därför utgår Huddingemodellen från en helhetssyn, säger barnmorskan Inga-Lill Olsson och kuratorn Birgitta Örjes Svensson.

Foto: Ari LuostarinenBild 1 av 1

Modellens kärna är att arbeta i multiprofessionella team – som består av läkare, barnmorska, kurator, kvinnan och eventuell partner – för att komma till rätta med den komplexa problematiken som oftast finns kring sex som gör ont.

– Vi utgår från ett helhetsperspektiv där vi inte enbart ser samlagssmärta som ett medicinskt problem. När sex gör ont påverkas hela livet. Ofta leder det till ångest, nedstämdhet och att känna sig misslyckad. Därför arbetar vi både medicinskt och psykosexuellt, med kroppen men också med tankar, känslor och beteenden, säger Birgitta Örjes Svensson.

Första steget är en läkarundersökning för eventuell diagnos och en bedömning som utesluter att smärtan beror på könssjukdomar, andra infektioner eller annat. Om det visar sig att kvinnan haft långvarig smärta vid så kallat omslutande (penetrerande) samlag och är öm vid slidöppningen erbjuds ofta en teambehandling med kurator och barnmorska.

– Det är viktigt för kvinnan att verkligen veta vad hon ger sig in i. Behandlingen är ett stort åtagande där vi träffas varannan vecka i ungefär ett år. En väsentlig hörnsten är att varje besök följer samma ordning. Det har har visat sig vara mycket verksamt och skapar en trygghet att på förhand veta vad som kommer att hända hos oss, framhåller Inga-Lill Olsson.

Kvinnor i alla åldrar kan ha ont vid sex och det finns många förklaringar. Därför utgår Huddingemodellen från en helhetssyn, säger  barnmorskan Inga-Lill Olsson och kuratorn Birgitta Örjes Svensson.
Kvinnor i alla åldrar kan ha ont vid sex och det finns många förklaringar. Därför utgår Huddingemodellen från en helhetssyn, säger barnmorskan Inga-Lill Olsson och kuratorn Birgitta Örjes Svensson. Foto: Ari Luostarinen
Annons
Annons

Besöket inleds alltid med att kvinnan träffar barnmorskan för en undersökning. Om det är möjligt – en del har alltför ont – kontrolleras smärtkänsligheten i underlivet och registreras på en skala mellan ett till tio ( VAS-skala). Syftet är att kunna konstatera eventuella förbättringar.

En vanlig uppfattning är att sex alltid bara ska funka.

En stor och betydelsefull del av behandlingen är också att öka de sexualanatomiska kunskaperna.

– Gynundersökningen blir ett bra undervisningstillfälle. Många har ingen kunskap om sin egen kropp och vet inte heller vad som krävs för att ett samlag ska kännas skönt. En vanlig uppfattning är att sex alltid bara ska funka. Men det gör det ju inte. En svampinfektion kan orsaka smärta och om kvinnan inte är tänd och våt kan det också göra ont. Händer det många gånger lagras det som ett kroppsminne, man spänner sig och lusten kan försvinna. Att förstå den mekanismen gör att smärtcirkeln lättare kan brytas och kvinnan behöver inte längre tro att hon är onormal, förtydligar Inga-Lill Olsson.

Att våga titta på det egna könsorganet och förstå hur det fungerar är en annan bärande del av behandlingen. Inga-Lill Olsson använder ofta en spegel och förklarar. Kvinnan får också i hemuppgift att dagligen smörja in underlivet med mjukgörande salvor.

– Det har en dubbel funktion. Dels påskyndas läkningen av skadade slemhinnor, dels är det en träning i att själv beröra underlivet, minska laddningen och bli mer avslappnad. Vi har även inlett ett samarbete med sjukgymnast eftersom kvinnorna får en spänd bäckenbotten på grund av smärtan, säger Inga-Lill Olsson.

Annons
Annons

Många tjejer är inte vana att uttrycka vad de själva behöver.

Det är också vanligt att motivera till ett längre samlagsuppehåll och i stället uppmuntra till annat sex, både med eventuell partner och med sig själv.

– Många tjejer vill vara på topp och till lags. De är inte vana att uttrycka vad de själva behöver. Ett mål är att öka självmedvetenheten vara närvarande och känna efter i stunden vad som händer. Exempelvis vad som är skönt eller vad som triggar och utlöser oron, säger Birgitta Örjes Svensson.

Hon arbetar även på en mottagning för kvinnohälsa och kan konstatera att det inte bara är unga kvinnor som har ont vid sex.

– Jag har även äldre patienter som har problem med smärta. Problemet finns i alla åldrar eftersom både kroppen och livet förändras. Det finns många förklaringar till att det kan göra ont, både fysiska och existentiella, säger Brigitta Örjes Svensson.

Hon möter också kvinnor mellan 30 och 35 som söker för sexuella problem.

– En del är stressade och försöker få livspusslet att fungera. Men stress och prestation dödar sexlusten, som behöver avslappning och närvaro förklarar Birgitta Örjes Svensson.

Många gånger skuldbelägger mannen sig själv.

I samtalen enligt Huddingemodellen fokuseras även på kvinnans livssituation i stort. Det görs en sexuell livslinje som är ett slags kartläggning över händelser och upplevelser: Hur är det i skolan eller på jobbet? Hur ser det ut i familjen? Hur är förhållandet till partnern? Vad är sex? Kåthet?

Finns det en partner inbjuds hen alltid att delta i behandlingen.

– Det är nästan uteslutande heterosexuella par som söker hjälp. Många gånger är mannen också orolig, ledsen och kan skuldbelägga sig själv. Han kan känna sig rädd för att våga närma sig och visa sin lust. Det gör att tilliten i relationen blir sämre. En del i samtalet handlar om att kunna få en bättre kommunikation och förståelse för varandras behov. Det är viktigt att förmedla hopp. De allra flesta som vi har behandlat blir bra. Eller i alla fall mycket bättre, säger Birgitta Örjes Svensson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons