Annons

Unik storkonflikt hotar årets champagneskörd

Vingårdar i Champagnedistriktet i Frankrike.
Vingårdar i Champagnedistriktet i Frankrike. Foto: Alamy

Coronakrisen har lett till att små vinodlare och stora vinhus som Moët et Chandon och Bollinger i Champagnedistriktet ställts mot varandra. Nu står årets champagneskörd på spel.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger vinodlaren Jessica Perrion.

Under strecket
Publicerad

Thierry och Jessica Perrion.

Foto: Privat

Richard Juhlin tror på en kompromiss.

Foto: Lisa Arfwidson

Champangeflaskor.

Foto: Lisa Arfwidson

Thierry och Jessica Perrion.

Foto: Privat

En konflikt bubblar i den hårt reglerade champagnevärlden. Några av världens största och mest kända champagnehus med varumärken som Bollinger i spetsen vill minska årets skörd av vin. Samtidigt är vinodlarna, som säljer druvorna till vinhusen, oroliga för att deras inkomster ska ruttna bort.

Nu står det världskända vindistriktet utan avtal om årets druvskörd, som drar igång om ett par veckor. Det är första gången sedan andra världskriget.

– Alla är berörda i Champagne. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger svenska vinodlaren Jessica Perrion, gift med Thierry Perrion, som odlat vin i generationer, till SvD.

Paret driver en liten vingård i Verzenay i nordöstra Champagne och är beroende av att de större champagnehusen köper deras druvor. Jessica berättar att ungefär två tredjedelar av gårdens skörd säljs till större champagnehus. Resten går till gårdens egna bubbel.

Thierry och Jessica Perrion.
Thierry och Jessica Perrion. Foto: Privat
Annons
Annons

Richard Juhlin tror på en kompromiss.

Foto: Lisa Arfwidson

Alla aspekter av Champagne och vinet som fått sitt namn av distriktet är hårt reglerade. Vindruvsskörden är inte annorlunda. En kommitté har ansvar för att se till att priset på de åtråvärda dropparna inte blir för lågt och att reglera hur mycket druvor som skördas varje år är ett viktigt verktyg.

Nu vill regionens stora champagnehus – som står för ungefär 75 procent av all champagneförsäljning – drastiskt dra ned årets skörd eftersom coronakrisen lett till en dramatisk minskad efterfrågan.

Champagneförsäljningen ligger normalt på runt 300 miljoner flaskor om året – 2020 tros den minska med en tredjedel och omsättningen falla från 5,1 miljarder euro till 1,7 miljarder euro, skriver The Times.

De stora husen vill bara skörda 6-7 000 kilo druvor per hektar, men odlarna vägrar gå under 8 500 kilo per hektar. Förra året skördades över 10 000 kilo per hektar.

Men fortfarande finns inget avtal.

– Vi pratar mycket om det. Vi vet ju inte riktigt vad vi ska säga till våra vindruvsplockare som varit med oss i 13 år, berättar Jessica Perrion.

Om parterna inte når ett avtal sätter franska jordbruksdepartementet en nivå som kanske ingen blir nöjd med.

Champagnemarknaden boomade innan corona. Nya kundgrupper – nyligen förmögna konsumenter i Asien och unga personer i väst – har fått smak för champagnen.

En person som har märkt detta är finansmannen Håkan Guldkula, som sett sitt egna champagnemärke, som bland annat entreprenören Isabella Löwengrip investerat i, växa stort.

– Vi har ökat vår försäljning rejält, berättar han för SvD.

Richard Juhlin tror på en kompromiss.
Richard Juhlin tror på en kompromiss. Foto: Lisa Arfwidson
Annons
Annons

Champangeflaskor.

Foto: Lisa Arfwidson

Även champagneexperten Richard Juhlin målar upp en bild av en champagnebransch som gått som tåget – fram tills coronapandemin drog över världen:

– Hade det här inte hänt så hade vi sett en peak som hade varit högre än någonsin.

Juhlin säger att han tror att konflikten till sist inte kommer bli så dramatisk, utan att parterna kommer till ett avtal:

– Vad jag skulle tippa är att det blir en kompromiss. De stora firmorna styr väldigt väldigt mycket. De brukar få sin vilja igenom, säger han och pekar på champagnehus som Moët et Chandon, som ägs av lyxkonglomeratet LVMH Moët Hennessy.

Juhlin själv har konstant kontakt med odlare och hus i Champagne och brukar normalt sett åka ned under våren för att prova de senaste årgångarna. Nu fick han istället buteljer budade till sig för att genomföra vinprovningen med champagnehus på distans.

– De stora firmorna var helt paralyserade. De märkte ju omgående hur försäljningen droppade enormt, berättar han.

Champangeflaskor.
Champangeflaskor. Foto: Lisa Arfwidson

En stor skörd skulle dessutom göra så att regionens redan packade lager kan bli överfulla. Champagnekommittén räknar att runt 1,2 miljarder flaskor champagne ligger i lager i dag, vilket är runt 400 miljoner mer flaskor än husen skulle vilja ha.

Blir lagren för fulla finns risken att champagnen måste börja slumpas ut. Och det är det sista hela regionen – kommittén, vinhus och vinodlare – vill.

– Man försöker undvika ett prisras på champagne till varje pris, säger vinbonden Thierry Perrion och tillägger:

– Vi har de små odlarna och de stora champagnehusen – vi är beroende av varann.

Richard Juhlin, som precis håller på att skriva på sin nionde bok om champagne, säger att även om regionen och dess invånare är chockade, så kommer den att klara sig. Precis som den gjort i tidigare kriser och under två världskrig:

–Det är ett väldigt luttrat folk. De är vana vid att hantera kriser och de reser sig alltid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons