Annons

Unika bilder: Aleppo före och efter bomberna

Här visas krigets förödelse i Syrien. SvD har samlat bilder från platser i Aleppo – före och efter bomberna.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

1 / 5

Den berömda Umayyadmoskén

Torget vid Umayyadmoskén i Aleppo visar förstörelsen som har drabbat staden efter nästan fem år av inbördeskrig. Striderna inleddes den 19 juli 2012. Efter nästan fyra år av dödläge lyckades syriska regeringsstyrkor, uppbackade av ryskt bombflyg, skära av rebellernas kontakter med omvärlden.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 5

Al-Sheebanis skolgård i gamla Aleppo

Slaget om Aleppo har kallats ”Syriens Stalingrad” på grund av intensiteten i striderna. I juli 2016 lyckades de syriska regeringsstyrkorna skära av den sista underhållslinjen som rebellerna hade. I september och oktober 2016 försökte syriska rebeller att åter öppna porten till omvärlden – utan att lyckas. I november 2016 inledde regeringsstyrkorna en offensiv mot rebellkontrollerade områden. I december samma år hade al-Assads styrkor återtagit nästintill hela staden.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 5

Hamam-badet El Nahasin i Aleppos gamla stad

Framförallt regeringssidan beskylldes för urskillningslösa attacker mot civila byggnader och sjukhus. Det syriska flygvapnet har anklagats för att använda kemiska vapen, samtidigt som rebellsidan anklagades för att använda artilleri – ofta omedvetet – mot civila mål. Över 31 000 människor beräknas ha dött i striderna.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 5

Historiska citadellet i Gamla stan

Det gamla Aleppo, som förklarats vara ett världsarv av FN-organet Unesco, blev nästan totalt förstört under striderna. Hundratusentals människor tvångsförflyttades under striderna, vissa av dem har nu börjat komma tillbaka. Evakueringen av civila försvårades av att de människor som bodde på rebellkontrollerat område blev tvungna att använda humanitära korridorer för att fly staden. Dessa korridorer respekterades inte alltid och ryskt stridsflyg anklagades för att bomba flyktingkonvojer.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 5

Minareten är bortsprängd vid Umayyadmoskén

Efter att ha fått total kontroll över östra Aleppo sade president Bashar al-Assad att framgången var en ”viktig punkt i Syriens historia. Han uppmanade också de kvarvarande rebellerna att ge upp mot amnesti. När det stod klart att regeringssidan hade vunnit samlades människor för att fira på gatorna. Samtidigt inkom rapporter om massakrer mot civila som inte stödde al-Assad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons