Annons

Unikt WTO-beslut – käftsmäll mot tobaksindustrin

Ett hårt slag för tobaksindustrin men bingo för folkhälsans och frihandelns förespråkare. Så kan man beskriva WTO:s unika beslut att cigarettpaket utan logga inte strider mot världshandelsreglerna. Nu kan fler länder följa efter Australiens initiativ.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TT

GENÈVE | Så kom till sist beslutet om handelstvisten som tobaksindustrin bävat inför. Efter sju års ingående överläggningar fastslog Världshandelsorganisationen på torsdagen att anonyma cigarettpaket utan logga inte strider mot världshandelsreglerna. Därmed vann Australien den osedvanligt infekterade handelstvisten.

Bakgrunden till tvisten är ett kontroversiellt beslut av Australien i december 2013. Då klubbade landet igenom världens tuffaste marknadsföringslagar för cigaretter. Lagen innebar att alla cigarettpaket ska se likadana ut: olivgröna, utan tillverkarens logga och försedda med skrämmande bilder om tobakens skadeverkningar. Varningarna täcker 75 procent av paketens framsida, och 90 procent av baksidan. På engelska kallas dessa ”plain packaging”.

Annons
Annons

Beslutet fick tobaksgiganter som Philip Morris och Imperial Tobacco att resa ragg och hävda att beslutet stred mot konstitutionen. Samtidigt gick fyra tobaksproducerade länder – Kuba, Honduras, Dominikanska republiken och Indonesien – till Världshandelsorganisationen. De klagade på att lagen innebar orättvisa handelsbegränsningar samt stred mot både varumärkeslagar och världshandelsregler. WTO upprättade då en tvistlösningspanel.

I takt med att panelens beslut har kommit närmare har nervositeten i tobaksbranschen ökat. Framförallt finns en oro att fler länder nu kan följa efter Australiens tuffa lag. Storbritannien, Irland, Frankrike, Ungern, Norge, Slovenien, Kanada och Nya Zeeland har redan börjat med liknande lagar.

Även Sverige uppges ha funderat på sådana lagar. Men ett riktigt tufft slag väntar tobaksbjässarna om tillväxtmarknader som Brasilien, Kina, Ryssland och afrikanska länder följer efter.

WTO-beslutet är unikt på flera sätt. Det är första gången som man fattar beslut där internationella handelsregler ställs mot allmänna folkhälsan när det gäller paketeringar. Dessutom med resultatet att hänsyn till folkhälsan går först och att anonyma cigarettpaket inte är i strid med frihandelsreglerna. Det är också ett beslut som kan ge vägledning för tuffare restriktioner för marknadsföring av skräpmat och alkohol.

Världshälsoorganisationen WHO jublar förstås över WTO-beslutet. De tror att allt fler länder nu kommer att besluta om anonyma cigarettpaket. En handfull står redan redo enligt WHO och nämner Burkina Faso, Kanada, Rumänien och Thailand som exempel.

Honduras uppges vilja överklaga WTO-panelens beslut till den högsta beslutande instansen inom WTO. Men där saknas för tillfället flera domare, så det kan dra ut på tiden. Det finns för tillfället bara fyra av sju domare, då USA blockerar tillsättningen av flera.

– Panelens beslut ger ändå en rätt solid legal grund för länder som vill besluta om anonyma cigarettpaket. Nu lär de känna sig säkra att gå vidare med sådana beslut, säger en handelskälla till Näringsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons