Annons

Johansson inte godkänd direkt – krävs på fler svar

Ylva Johansson i Europaparlamentet på tisdagen.
Ylva Johansson i Europaparlamentet på tisdagen. Foto: Francisco Seco/AP

Tillträdande EU-kommissionären Ylva Johansson vill bryta dödläget om EU:s asyl- och migrationspolitik – men vill ännu inte säga hur.

Nu krävs hon på fler svar innan hon kan godkännas av EU-parlamentets utskott.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Uppdaterad
Publicerad

Redan när Johansson lämnade förhöret med utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) muttrades både här och var om att svaren varit för vaga och oklara.

– Du riskerar att bli känd som komma-tillbaka-kommissionären, för på många nyckelfrågor har du systematiskt svarat att du måste återkomma med svaren, sade den portugisiske högerpolitikern Paulo Rangel.

Och komma tillbaka blir precis vad svenskan också måste göra. På tisdagskvällen bestämde de olika partigrupperna i utskottet att tisdagens insats inte är tillräcklig.

– Det var tydligt att det fanns väldigt många partigrupper från höger till vänster som inte var nöjda. Vi behöver få en mycket tydligare bild kring hur hon vill formulera den nya invandringspolitiken, säger svenske ledamoten Tomas Tobé (M).

I sin utfrågning gick Johansson direkt in på flyktingkrisen 2015 och dess effekter i Sverige och EU.

– Jag är stolt över att Sverige kunde ge skydd till så många flyktingar under den här tiden och jag är också stolt över att många av dem nu är integrerade i samhället och bidrar till ekonomin. Men det stod då också klart för mig att vi saknar ett välfungerande EU-system för asyl och migration, sade Johansson i Bryssel.

Annons
Annons

Hur ett välfungerande system ska se ut kunde hon dock inte svara på. Eller snarare så ville hon inte.

– Jag kan inte svara så konkret som ni önskar, förklarade hon för utskottsledamöterna och bad flera gånger om att få återkomma.

Rätt sätt att svara på, tyckte hon själv direkt efter mötet.

– Det uppdrag jag har fått, att utveckla en ny pakt om migration och asyl, är ju ett väldigt svårt uppdrag för alla vet hur låst situationen har varit i flera år. Det betyder att jag inte kan ge konkreta svar exakt på vad en sådan ny pakt kommer att innehålla, sade hon till svenska journalister på plats efter utskottsförhöret.

– Jag tycker att det är fel att svara på specifika frågor och väldigt detaljerade frågor i det här läget. Det finns många saker att ta med i bedömningen av hur man ska svara på de frågorna.

Nu kommer ändå mer konkreta svar att utkrävas. Senast klockan tio på onsdagsförmiddagen ska utskottets partigrupper ha enats om vilka detaljerade frågor man vill ha svar på. Sedan får Johansson 48 timmar på sig att svara i skrift.

– Vi kan inte bara få till svar att svaren ska komma senare. Vi måste veta vad hon åtminstone vill uppnå, vilka vägar hon tycker känns mest realistiska, säger Tomas Tobé (M).

TT: Räcker det med skriftliga frågor eller vill ni se henne igen också?

– Det beror på. Vi blev aningen förvånade för vi trodde nog att vi skulle få tydligare besked. Men hon får en möjlighet nu att komma in med mer detaljerade svar och så får vi bedöma dem, säger Tobé till TT och Ekot.

Ett liknande öde drabbade även Johanssons företrädare Cecilia Malmström 2014, då hon tvingades komplettera med skriftliga svar innan hon då kunde godkännas som handelskommissionär.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons