Annons

Johnson vägrade skriva under ett brev till EU

Boris Johnson vill inte skjuta på brexit trots att han förlorade en omröstning i brittiska parlamentet.
Boris Johnson vill inte skjuta på brexit trots att han förlorade en omröstning i brittiska parlamentet. Foto: House of Commons/AP/TT

Omröstningen om brexitavtalet i det brittiska parlamentet skjuts upp. Ett tilläggsförslag som antagits gör att lagstiftningen om EU-utträdet först måste godkännas.

Boris Johnson sa att han skulle vägra be EU om en förlängning, men skickade senare under kvällen in två brev till EU.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister har skickat ett brev till EU med förfrågan om att senarelägga utträdet ur unionen. Förfrågan har mottagits av EU:s Donald Tusk, bekräftar han på Twitter.

BBC rapporterar att Boris Johnson skickar ytterligare ett brev till EU där han säger att senareläggningen är ett misstag. Detta brev undertecknar premiärministern med sin signatur, vilket han uppges ha låtit bli att göra med det första 

Tanken var annars att ett extrainsatt parlamentssammanträde – det första på en lördag sedan Falklandskriget 1982 – skulle leda till ett avgörande i den segdragna brexitprocessen. Det splittrade parlamentet skulle antingen rösta ja eller nej till det nya utträdesavtal som Boris Johnson nått med EU.

Men ett tilläggsförslag som lagts fram av ledamoten Oliver Letwin innebär att omröstningen skjuts upp. Tilläggsförslaget gick igenom med 322 röster för och 306 emot. Johnson kommer nu att tvingas be Bryssel om att skjuta upp tidsfristen för brexit till den 31 januari 2020, något som han inte är beredd att göra.

Annons
Annons

– Jag kommer inte att förhandla om en förlängning med EU och inte heller tvingar lagen mig att göra det, säger Johnson.

Men enligt en lag som parlamentet antagit är Johnson skyldig att skicka en begäran om en förlängning av Brexit i ett brev till Bryssel redan på lördagskvällen brittisk tid.

Något Johnson alltså gjorde trots hans tidigare utfästelser.

Efter att tilläggsförslaget antagits reagerade EU med att begära snabbt besked från London om vad som nu ska hända.

– Det är upp till den brittiska regeringen att så snart som möjligt informera oss om vad nästa steg blir, säger Mina Andreeva, talesperson i Bryssel.

EU kommer att bevilja en förlängning av tidsfristen om Johnson skickar ett brev med en sådan begäran, uppger högre tjänstemän i Bryssel för The Guardian.

Med Letwins tillägg kan inte ett fullständigt godkännande av brexitavtalet ske förrän all annan lagstiftning som krävs för att genomföra utträdet godkänts av parlamentet.

Johnson uppmanade ledamöterna att inte godkänna tillägget. En ytterligare försening av ett brittiskt utträde skulle vara meningslös, dyr och undergräva allmänhetens förtroende för politiken, enligt Johnson.

– Med detta nya avtal är möjligheterna för nya förhandlingar, för fruktbara förhandlingar, uttömda, säger premiärministern.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn är nöjd med utfallet av omröstningen.

– Parlamentet har tydligt röstat för att inte krascha ut ur Europeiska unionen, säger han.

Med sina tio röster var nordirländska unionistpartiet DUP viktigt för att Letwintillägget skulle gå igenom.

– Det här var det enda sättet som vi kan garantera att det här avtalet granskas, säger DUP-ledamoten Sammy Wilson till BBC.

Annons
Annons

I ett brev till de brittiska parlamentsledamöterna skriver premiärminister Boris Johnson att det inte är säkert att EU går med på en förlängning och att en sådan inte innebär någon lösning.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) var inte oförberedd på utfallet av omröstningen i London:

– Vi visste redan när våra förhandlare var överens om avtalet i torsdags förmiddag att det fanns ett stort frågetecken och det var huruvida det här skulle antas i underhuset eller inte, säger han till TT-

– Det är förstås för britterna själva att bestämma sig för hur de ska göra och vi räknar med att de informerar oss på EU-sidan så fort de bestämt sig för vad som blir nästa steg. Bollen ligger i London.

Om Boris Johnson ber EU om en förlängning är det oklart hur Sverige ställer sig.

– Vi har bestämt oss för att om det kommer en sådan förfrågan så kommer (EU:s permanente rådsordförande) Donald Tusk att ta kontakt med de olika stats- och regeringscheferna som ingår i det europeiska rådet och resonera om hur man ska förhålla sig till detta. Jag säger ingenting förrän överläggningen har ägt rum, säger Hans Dahlgren.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt antal uteslutna ledamöter ur Konservativa partiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons