Annons

Upp till kamp

CECILIA FURLONG. Imorgon skärskådas Cecilia ­Furlong av en miljon tittare i finalen av SVT:s Dansbandskampen. Är hon nervös? Knappast. Till skillnad från ton­åringarna i Idol bryter en garvad dansbandssångerska inte ihop i första taget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

FINALEN I DANSBANDSKAMPEN SKRÄMMER INTE CECILIA FURLONG

Cecilia Furlong skrattar. Om det är mycket nu? Det kan man säga, svarar hon på klingande blekingska över en telefonlinje från Ronneby, där förberedelserna är i full gång inför helgens final i Dansbandskampen.

CC & Lee, bandet där Cecilia sjunger tillsammans med sin syster Lena Ström, blev utröstade efter att ha tävlat i sex avsnitt av SVT:s dansbandsprogram. Väl hemma igen fick de ett oväntat samtal – tittarnas röster hade skickat dem tillbaka in i tävlingen. De skulle få åka till Norrköping och delta i den direktsända finalen.

– När vi fick samtalet skrek jag och syrran så högt att mina barn började gråta. ”Nä, mamma, nu får du lugna dig”, sade de. Nu har det börjat sjunka in, men vi är fortfarande så himla glada. Det känns som att vi redan har vunnit.

På ett sätt har hon rätt. För ett svenskt dansband är ett deltagande i Dansbandskampen en enorm seger i sig, det insåg Cecilia Furlong redan när de var med i programmet förra gången, 2008, och kom trea efter vinnarna Larz-Kristerz. CC & Lee hade då turnerat i Sverige och Danmark i fem år, men inte nått några exceptionella framgångar. Exponeringen i tv-rutan gjorde att allt exploderade.

Annons
Annons

– Det var som om en bomb slog ner. Vi fick 150 spelningar. Vi spelade in en skiva. Vi vann Guldklaven för årets bästa sångerskor och blev nominerade till en Grammis. Vi fick vara med i Bingolotto. Marknadsföringen vi får av att vara med i de här sju programmen skulle kosta miljontals kronor som reklamtid, säger Cecilia Furlong.

Själv har Cecilia Furlong varit i dansbandssvängen under hela sitt vuxna liv sedan hon fick sitt första jobb som tjugoåring i bandet Foxy. Ofta lever dansbandsbranschen upp till sitt rykte om en arena för musikbranschens starkaste slitvargar.

– För det första bor vi i en buss när vi turnerar. När du har spelat dina fem timmar och packat ner och upp i fyra timmar till ska du lägga dig i bussen, där det kan vara minusgrader, och sedan köra hem igen. Vi ser aldrig några hotellsängar, liksom.

Inte heller att spela i dansbands-Sveriges främsta tv-program är någon dans på rosor. Under inspelningsveckorna har CC & Lee kuskat mellan Blekinge och Norrköping och tvingats ställa in flera inbokade spelningar. Cecilias syster Lena har haft ytterligare ett hinder. Hon är höggravid.

– Hon har varit jättestark. Hon skulle aldrig sätta sig ner och gnälla. Det kan vara farligt också, jag är lite orolig för att vattnet ska gå under finalen men att hon bara biter ihop. Jag fick faktiskt själv värkar på scenen en gång, och två timmar senare födde jag. Vi är lite sådär båda två. Vi är inte riktigt friska, säger Cecilia Furlong och skrattar.

För utomstående kan Dansbandskampen framstå som ett musikprogram i mängden, eller en tävling för glättig underhållning. Men för dansbandsälskare i Sverige har programmet inneburit ett enormt lyft.

– Man märkte redan första säsongen hur det fick dansbandsmusiken att blomstra. Helt plötsligt hörde man dansband i reklam, det spelades i radio och allt fler arrangörer satsade på dansgalor. Det har visat svenska folket att dansband inte bara är kavajer och saxofoner med olivolja i. Och vi har nästan bara ungdomar på våra spelningar, säger Cecilia Furlong.

Så är hon spänd inför morgondagens final? Inte riktigt. Det är hon för erfaren för.

– Jag tror inte att man behöver vinna en sådan här tävling för att det ska gå bra. Vi som är med här har mycket mer kött på benen jämfört med en tävling som Idol, där det ju faktiskt är barn som blir väldigt utnyttjade. Många i den här branschen säger att de vill göra dig till stjärna. Det där har jag slutat lyssna på. Ska man bli något får man fixa det själv.

Läs mer

Det är en tät musiktävlingshelg. Harry Amster skriver om kvällens Idolfinal.
sid 46

Anton Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons