Annons

Högre bonusar till vd:ar – styrelserna förtegna

Bonusarna till svenska vd:ar växer, visar SVT:s Uppdrag granskning i kvällens program. Men styrelserna är förtegna om syftet med miljonregnet. Förra året belönades tre vd:ar med jättebonusar – för att bara några månader senare avskedas.

Under strecket
Publicerad

Ericssons förre vd Hans Vestberg fick en bonus på 16 miljoner kronor samtidigt som bolaget varslade personal.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1

Ericssons förre vd Hans Vestberg fick en bonus på 16 miljoner kronor samtidigt som bolaget varslade personal.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1
Ericssons förre vd Hans Vestberg fick en bonus på 16 miljoner kronor samtidigt som bolaget varslade personal.
Ericssons förre vd Hans Vestberg fick en bonus på 16 miljoner kronor samtidigt som bolaget varslade personal. Foto: Pontus Höök

Finanskrisen 2008 utlöste en häftig debatt om bonusar. Många politiker – som dåvarande finansminister Anders Borg – argumenterade då för att bonusar kan vara skadliga för företagen när de kopplas till kortsiktiga mål om lönsamhet.

Men i kvällens program visar Uppdrag granskning att bonusregnet över svenska företagsledare inte har upphört, utan tvärtom tilltagit i styrka sedan programmet senast kartlade Sveriges största företag 2006.

Tre av företagen gav under 2015 till och med bonusar till sina vd:ar trots att de inte långt därefter fick sparken: Sandvik, Volvo och Ericsson.

Ericssons hårt kritiserade vd Hans Vestberg höjde sin kortsiktiga bonus rejält under 2015, till 16 miljoner. Samtidigt som rekordbonusen delades ut varslade Ericsson personal på flera håll i landet. Aktien föll. Ändå ansåg styrelsen att vd hade uppfyllt målen för att få sin bonus. Uppdrag granskning visar att dessa mål alla handlar om pengar: Kassaflöde, rörelseresultat och omsättning.

Annons
Annons

Att Ericsson ökade både omsättning och försäljning under 2015 var dock kopplat till företagsköp, samt det faktum att dollarn stärktes. I juli var styrelsen så missnöjd med Hans Vestberg att han fick sparken som vd.

Liksom många andra företag i Uppdrag granskning har Ericsson höjt taket för hur höga bonusarna kan bli: 2005 var taket 80 procent av den fasta lönen. Idag är taket 160 procent.

Nordea sticker ut i granskningen som den enda bank där bonusar delas ut. Vd Casper von Koskull har möjlighet att få en bonus motsvarande 100 procent av den fasta lönen – högre bonus än så är inte tillåtet för banker.

Nästan ingen styrelseordförande vill låta sig intervjuas av Uppdrag granskning. Undantaget är Pär Boman, styrelseordförande i Handelsbanken, som inte delar ut bonus till sin vd. Boman menar att detta är helt riktigt, eftersom en bonusar riskerar att sätta fokus på kortsiktig lönsamhet.

Samtidigt är samma Pär Boman styrelseordförande även för SCA – och där delar man ut bonus. Till Uppdrag granskning säger Boman att han, till skillnad från vad gäller Handelsbanken, inte ser några risker med bonusar i SCA.

– Jag skulle säga att SCA har byggt upp sin verksamhet så att rörlig ersättning på vissa medarbetargrupper ter sig naturligt och ligger i samklang med det sätt man driver bolaget. Så man ska nog se på detta väldigt bolagsspecifikt, säger Pär Boman.

Uppdrag granskning sänds på Svt i kväll klockan 20.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons