Annons

”Bolibompa-nivå” eller ”nödvändig” granskning?

Tisdagens avsnitt av Uppdrag granskning om våldtäkter och etnicitet kritiserades massivt innan det sändes. Men hur lät det egentligen efteråt?

Under strecket
Publicerad

Åsa Linderborg

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

1 / 11

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg Foto: Pontus Lundahl/TT

”Kan inte längre blunda”

”Vi måste släppa idén att antirasismen måste vara överordnad alla andra frågor. Omtanken måste ligga hos dem som blivit våldtagna. Det är kvinnor av alla etniciteter.”, skriver Åsa Linderborg i Aftonbladet.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 11

”Fler anmäler utrikes födda svenskar”

Också i Aftonbladet kritiseras programmet av ett antal debattörer.

”Forskningen visar också att brottsoffer är mer benägna att anmäla brott begångna av utrikesfödda svenskar samt att polisen är mer benägna att utreda och rapportera fall där de misstänkta har utländsk bakgrund”

Annons
Annons

Jerzy Sarnecki

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

3 / 11

Efter reklamen visas:
Vem bestämmer över siffrorna?

”Borde inte ha sänts”

Jerzy Sarnecki
Jerzy Sarnecki Foto: Claudio Bresciani/TT

Den i ”Uppdrag granskning” medverkande kriminologen Jerzy Sarnecki är mycket kritisk när han intervjuas i SVT:s Morgonstudion:

”Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och att etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta”.

”Låt mig ta ett exempel, låt oss säga att vi har tv-profiler eller film-moguler å ena sidan och nyanlända afghanpojkar å andra sidan. Vilka tror ni kommer att ha lättare att åka fast för våldtäkt? De som döms är inte representativa för hela materialet, och då är det inte särskilt meningsfullt att undersöka detta, och framförallt att dra slutsatser om det.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 11

”Många vill veta”

SVT:s ansvariga utgivare Ulf Johansson motiverar programmet :

”Public service har krav på sig hur vi balanserar. Speciellt ett valår. I det här fallet är min bedömning att diskussionen nu skär över alla partigränser. Företrädare för alla partier har engagerat sig, det är en debatt som Morgan Johansson varit inne i.”

”Det är många som vill veta om kultur ligger bakom de här övergreppen. Hittills har forskningen inte ställt den frågan eller så har man sagt att det handlar om andra saker än kultur. Det är ett problem att det bara finns uppfattningar och ingen forskning som visar hur det ligger till, det tycker jag programmet visar tydligt.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 11

”Det är inte värdigt någon”

Kriminologen Nina Rung, specialiserad på sexualbrott, på Instagram:

”Det är alltså en oerhört liten siffra de utgår ifrån och absolut inte representativ för de som begår en våldtäkt eller anmäls för en”... ”Det här är inte värdigt ett av Sveriges största granskande program. Det är inte värdigt någon. Framförallt inte utsatta för sexualbrott eller vår möjlighet att arbeta förebyggande.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 11

”Utvisa fler utländska gärningsmän”

Efter programmet skriver moderaterna Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé i Expressen:

”Vår utgångspunkt är att den som är utländsk medborgare och som begår en våldtäkt i Sverige har förverkat sin rätt att stanna kvar här.”

I Aftonbladet anklagar Tobé också regeringen för att ha mörklagt statistiken. Han twittrar:

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 11

”Stå på er Uppdrag granskning”

DN:s ledarskribent Erik Helmersson:

”Precis som när högergamarna svärmar runt public service önskar jag att redaktionen står på sig även denna gång. Lita på er journalistiska instinkt. Ställ de frågor och kör på de vinklar ni finner relevanta. Alla kommer aldrig att bli nöjda.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

8 / 11

”Kontroversiellt men nödvändigt”

SvD:s ledarskribent Hugo Selling:

”Om polis, rättsväsende och beslutsfattare inte vet varför något sker är det svårt att sätta in rätt åtgärder och presentera relevanta reformer för att förebygga och hantera problemet. Ny forskning skulle kunna ligga till grund för politiska reformer, dra undan mattan för desinformation och hjälpa till att nyansera debatten.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 11

”Bolibompa-nytt för Björn Söder”

Martin Aagård på Aftonbladet Kultur är skarpt kritisk till Uppdrag gransknings redaktion som han anklagar för att fortsätta ”sitt korståg för att avslöja att vänstern har fel.”

”Det gör ont att se mina gamla idoler på UG göra bort sig igen. Att de än en gång intervjuar sina före detta kolleger för att rentvå dem från anklagelser om högersympatier.”

”Det här är ju UG, de vet väl vad de håller på med? De har inte fastnat i en konstig loop där de jagar en politisk korrekthet som inte finns.

Istället för att bara kapitulera för den där lilla rösten inombords som säger att gårdagens UG var Bolibompa-nytt för Björn Söder.”

Annons
Annons

10 / 11

”Då hade SD varit mindre”

Idédebattören och författaren Johan Lundberg twittrar:

Annons
Annons

11 / 11

”Sarnecki har rätt”

Jonna Sima, ledarskribent för Aftonbladet:

Annons
Annons
Annons
Annons