Annons

Uppdrag i Sverige: Utrota vattensköldpaddor

Vattensköldpaddan ska utrotas i Sverige.
Vattensköldpaddan ska utrotas i Sverige. Foto: Henrik Bingsøe/Nobanis

Vattensköldpaddor ska utrotas i Sverige. ”Det är en skadlig och främmande art som som inte hör hemma här”, säger Fredrik Dahl, projektledare vid Jägareförbundet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I ett antal svenska vattendrag finns vattensköldpaddor som klarar av de svenska vintrarna. Nu har Mårdhundsprojektet, administrerat av Jägareförbundet – som är specialiserat på att ta hand om djur som inte hör hemma i den svenska naturen – fått i uppdrag av Naturvårdsverket att utrota sköldpaddorna.

– De har observerats från Uppsalatrakten och söderut. Sköldpaddorna har rymt eller blivit utsläppta av folk som tröttnat på dem som husdjur, utan tanke på den skada de kan göra. Sköldpaddorna är allätare och äter insekter, groddjur och deras rom, fiskar, små däggdjur och växter, säger Fredrik Dahl.

Den typ av vattensköldpaddor det är fråga om inkluderar tre underarter (gulbukad, rödörad och gulörad). De finns främst i tätortsnära dammar och vattendrag och kan bli upp till 50 centimeter långa.

– Deras naturliga hemvist är södra USA och norra delarna av Mexiko. De har kommit hit med hjälp av människans hand, säger Fredrik Dahl.

Bisamråttor, mink och tvättbjörn är andra invasiva arter som bekämpats i Sverige.

SvD rapporterade nyligen om att en miljon arter runt jorden hotas av utrotning.

Förstår du att den här nyheten kan uppfattas som märklig?

– Jo, men båda handlar om naturvård, fast från helt från olika håll. Vi vill föra ut det här på grund av att folk inte förstår vilken skada man gör genom att släppa ut dem. En vattensköldpadda gör ingen skada, som en större samling gör. Det är lättare att ta bort dem när de är få, säger Fredrik Dahl.

Han liknar ambitionen med den som gäller för mårdhunden, som vandrar in i Norrbotten från Finland.

– Mårdhundsprojektet har existerat i tio år. Nu är det bara ett 50 tal kvar. Om vi hade tillåtit dem växa till sig hade vi haft över 10 000 mårdhundar i Sverige i dag. Invasiva arter kan få en enorm skjuts, säger Fredrik Dahl.

Uppdraget att utrota vattensköldpaddorna inleds i juni.

– Först ska vi åka ner till Spanien och träffa expertis som vet hur man bäst fångar dem. Sedan behöver vi tips från allmänheten så att vi kan skydda den svenska naturen. Det går bra att tipsa Naturvårdsverket och artportalen, säger Fredrik Dahl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons