Annons
Analys

Teresa Küchler:Uppdraget i Paris – ta bort 70 000 parkeringsplatser

Paris borgmästare Anne Hidalgo jublar.
Paris borgmästare Anne Hidalgo jublar. Foto: Olivier Donnars/AP

En grön tsunami, ja en veritabel grön revolution! Så kallar valexperterna resultatet i de franska lokalvalen i helgen. Det franska miljöpartiet svarade för en storskräll, och miljö- och klimatfrågor slog knockout på coronadebatten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pen vann bara en enda storstad.

Foto: Olivier Coret/AP

PARIS. Gröna politiker, eller politiker som lierat sig med gröna kollegor, tar nu makten i stadshusen i så gott som alla franska storstäder, som Lyon, Strasbourg, Marseille – och Paris. Den sittande borgmästaren i huvudstaden, socialisten Anne Hidalgo, är tätt lierad med de gröna och har själv profilerat sig på just miljö- och klimatpolitik. Hon får nu ytterligare sex år på sig att, bland annat, ta bort 70 000 parkeringsplatser i innerstan.

I det förra lokalvalen 2014 lyckades miljöpartiet bara knipa en enda storstad: Grenoble.

Till och med i Bordeaux, där de konservativa har styrt stadshuset obrutet i 73 år, tar nu en grön politiker plats i borgmästarstolen. "En politisk jordbävning”, kallade Ludovic Renard, en av landet ledande valanalytiker, maktskiftet.

Inte konstigt då att president Emmanuel Macron direkt efter att valresultatet släppts frenetiskt började räkna upp sina egna miljömeriter: ”Stängda kolkraftverk, inga fler utvinningsrättigheter för fossila bränslen, klassificering av 30 procent av våra land- och sjöområden som skyddsområden… Vi har inte bidat vår tid för påbörja vår miljöagenda. Men historien accelererar, och vi måste gå längre, fortare”, skrev presidenten på Twitter.

Annons
Annons

Marine Le Pen vann bara en enda storstad.

Foto: Olivier Coret/AP

De franska lokalvalen, där hela 36 000 borgmästare i alltifrån små byar på landet till metropoler som Paris och Marseille ska väljas, brukar äga rum ungefär halvvägs in i presidentens mandatperiod. De brukar därför ses som en bra temperaturmätare på vad fransmännen i allmänhet tycker om presidenten och hans politik hittills.

Valen brukar också ge en fingervisning om vilka stora, politiska frågor som en smart president måste plocka upp för att bli omvald: Vill väljarna rösta på andra än de rena ”plånboksfrågorna”, som kanske miljön? Kommer coronapolitiken att kapa den franska debatten ända fram till presidentvalet? Varför lyckades extremhögerns Marine Le Pen i den där landsändan?

I år var för första gången på länge Marine Le Pen inte en stor konkurrent i lokalvalen, och hennes parti Nationell samling vann bara en enda storstad: Perpignan. Le Pens främsta fråga, invandringen, har inte dryftats mycket under coronavåren. Väljarna har fokuserat på annat.

Marine Le Pen vann bara en enda storstad.
Marine Le Pen vann bara en enda storstad. Foto: Olivier Coret/AP

De gröna väljarna är främst urbana; stadsbor som har följt de senaste årens klimatdebatter nära och samtidigt är trötta på luftföroreningar. Och förstagångsväljarna ur Greta Thunberg-generationen.

Valresultatet följer också en bredare trend i Europa, där de gröna på senare tid har rönt stora framgångar i Tyskland, Österrike, Belgien och Irland, för att nämna några länder. Den gröna vågen i Frankrike kan alltså inte ses som en isolerad händelse.

Å andra sidan skulle Emmanuel Macron ändå kunna säga att just årets lokalval knappast kan ses som en pålitlig barometer för hur säkert eller löst han sitter i Elyséepalatset.
För hela 60 procent av väljarna valde att stanna hemma – många av dem äldre väljare som på grund av coronaviruset och smittrisken tog det säkra före det osäkra och struntade i att rösta. Det gav en ovanligt ung väljarsammansättning – ungdomar och unga vuxna, från främst storstäderna. De gröna väljarna alltså.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons