Annons

Uppgift: Offensiv mot Jemens livlina avbryts

Regeringsstyrkorna i Jemen sägs ha fått order att avbryta offensiven mot hamnstaden Hodeida. Arkivbild.
Regeringsstyrkorna i Jemen sägs ha fått order att avbryta offensiven mot hamnstaden Hodeida. Arkivbild. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
TT
Publicerad

Regeringsstyrkorna i Jemen har fått order att avbryta militäroffensiven mot den rebellkontrollerade hamnstaden Hodeida, säger tre olika befälhavare till AFP. Anfallen kan dock återupptas om regeringsstyrkorna utsätts för attacker, enligt källorna.

Hodeida, en viktig hamn för det utländska biståndet till det krigshärjade och utfattiga Jemen, har kontrollerats av de Iranstödda Huthirebellerna sedan 2014. Den saudiskstödda militäralliansen som strider på Jemens regerings sida försöker driva ut rebellerna från staden, hittills utan att lyckas.

Häftiga strider har rasat de senaste dagarna, samtidigt som diplomatiska ansträngningar pågår för att få slut på konflikten. Förenade Arabemiraten, som ingår i militäralliansen, säger att landet stöder FN:s plan på fredssamtal i Sverige.

Annons

FN:s generalsekretare António Guterres varnade härom dagen för en humanitär katastrof om hamnen i Hodeida förstörs. FN beskriver läget i Jemen som den värsta humanitära krisen i världen. Över två miljoner människor har drivits på flykt och landet befinner sig på gränsen till svält.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons