Annons

Utländska medborgare stoppade på väg till Göteborg

En polis har sparkats i ansiktet. Gränskontroller förstärks inför demonstrationerna i Göteborg. Samtidigt visiteras nazister inför demonstrationen. Flera utländska medborgare har omhändertagits.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polisen laddar upp inför Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i centrala Göteborg på lördagen.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1

Polisen laddar upp inför Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i centrala Göteborg på lördagen.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1
Polisen laddar upp inför Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i centrala Göteborg på lördagen.
Polisen laddar upp inför Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i centrala Göteborg på lördagen. Foto: Thomas Johansson/TT

Gränskontrollerna är nu förstärkta från Danmark och Norge. Vid fordonskontroller i Helsingborg har en utländsk medborgare gripits ombord på en buss misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha sparkat en polis i ansiktet. Nio utländska medborgare har hämtats till förhör med stöd av utlänningslagen. En utländsk medborgare har avvisats från Sverige med stöd av utlänningslagen. Det uppgav polisen klockan 10.39 på lördagsmorgonen.

Något tidigare gick polisen ut med att sju utländska medborgare var tagna i förvar, samt att de två utländska medborgare som greps på Landvetter igår kväll har anhållits för förberedelse till grov misshandel.

– En annan person greps i går kväll på Göteborgs central, berättar Peter Adlersson, presstalesman för Göteborgspolisen, som dock inte vet vilken gruppering den personen tillhör eller vilket vapen eller tillhygge personen bar med sig på Centralstationen.

Annons
Annons

I Göteborg befaras idag oroligheter också i samband med många motdemonstrationer.

Polisen har genomfört flera visitationer av nazister på lördagsmorgonen. Polisen bekräftar för SvD att den plats det gäller är Grafiska vägen vid Ica Maxi på kommungränsen mellan Mölndal och Göteborg, alltså ett par kilometer söderut räknat från platsen för demonstrationsupptakten. Nazister uppges ha haft området som uppsamlingsplats.

”Ett antal visitationer har genomförts enligt polislagen, men av dem är inga personer frihetsberövade för närvarande”, skrev polisen på sin hemsida klockan 10.26.

Enligt polisen är gränskontrollerna skärpta. ”Anledningen är uppgifter om att utländska medborgare planerar att resa in i Sverige med avsikt att störa ordning och säkerhet vid demonstrationerna i Göteborg”, skriver polisen på sin hemsida. Svensk polis har begärt förstärkning av norsk polis vid gränsövergångar från Norge. Man har också flera inre utlänningskontroller i Sverige.

Enligt Förvaltningsrättens beslut får den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen samlas vid 12-tiden på Skånegatan, alltså nära Korsvägen, relativt nära Svenska Mässan där bokmässan pågår.

Enligt beslutet ska demonstrationen lämna uppsamlingsplatsen klockan 13, och tåga längs Sten Sturegatan mot Gamla Ullevi där möte och tal ska vara avslutat klockan 15.

Polisen informerar att ”området närmast den tillståndsgivna demonstrationen från Sten Sturegatan till Gamla Ullevi är ett så kallat PL§24-område. ”Om polisman på plats bedömer att det behöver utrymmas måste allmänheten omedelbart lämna området. Samma sak gäller inpassering – om polisman på plats bedömer att situationen inte tillåter att man vistas där måste detta beslut hörsammas”.

Polisen skriver på sin sajt att man har ett viktigt uppdrag kring fri åsiktsbildning genom att försäkra alla människor demonstrations- och mötesfrihet, men att opinionsyttringar inte får vara brottsliga, till exempel genom uttalande som kan uppfattas som olaga hot, uppvigling eller hets mot folkgrupp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons