Annons

Uppgifter: Bombningar trots vapenvila i Syrien

Bara timmar efter att den efterlängtade vapenvilan inleddes i Syrien kommer rapporter om bombningar i bland annat Aleppo. Också på andra håll i landet ska attacker ha ägt rum.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Skakig vapenvila i Syrien

Vapenvilan förhandlades fram mellan USA och Ryssland och inleddes på måndagskvällen. Bara några timmar senare kom rapporter om bombningar på flera håll i Syrien. Tidningen New York Times skriver att personer i Aleppo vittnat om att en helikopter från regimen fällt så kallade tunnbomber i ett rebellkontrollerat område i staden. Också The Guardian publicerar uppgifter om attacker i bland annat Homs, Hama, Dar’a och Deir Ezzor.

Inför vapenvilan hade regimen lovat att stoppa bombningar och markattacker mot alla grupper förutom Islamiska staten, IS.

Ryssland och USA, som stödjer olika sidor i den över fem år långa konflikten, ska enbart attackera jihadistgrupperna IS och Jabhat Fatah al-Sham, som fram till nyligen hette al-Nusrafronten.

Ett mål med vapenvilan har varit att låta FN undsätta befolkningen i den rebellkontrollerade östra delen av Aleppo, som innan kriget bröt ut var Syriens största stad. I juni inledde den syriska armén en offensiv för att återta staden.

Förutom de stora parterna i inbördeskriget strider hundratals rebellgrupper på olika sidor i konflikten. Det har gjort att bedömare betraktar vapenvilan som väldigt skör.

USA:s utrikesminister John Kerry sade under måndagskvällen att rapporterna tyder på "viss minskning av våldet och sporadiska strider". Han ansåg dock att det var alltför tidigt att dra några säkra slutsatser.

Men sade också att det nu finns en chans att fredsplanen ska fungera, trots alla tvivel.

I februari inleddes en mindre detaljerad vapenvila, som senare bröts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons