Annons

IS-anhängare har bussats ut ur Raqqa

Syriska staden Raqqa har beskrivits som IS sista utpost. På lördagen kommer uppgifter om att befriandet av staden kan vara mycket nära. Men än finns skäl till försiktighet.

– Situationen liknar den i Mosul, det kommer ta tid, säger Syrienexperten Per Jönsson.

Under strecket
Publicerad

Slutoffensiven om IS-fästet Raqqa ska ha inletts, enligt uppgifter till Reuters.

Foto: Hussein Malla/APBild 1 av 1

Slutoffensiven om IS-fästet Raqqa ska ha inletts, enligt uppgifter till Reuters.

Foto: Hussein Malla/APBild 1 av 1
Slutoffensiven om IS-fästet Raqqa ska ha inletts, enligt uppgifter till Reuters.
Slutoffensiven om IS-fästet Raqqa ska ha inletts, enligt uppgifter till Reuters. Foto: Hussein Malla/AP

Förra helgen kom uppgifter från den USA-stödda kurdisk-arabiska SDF-milisen att man inleder slutoffensiven mot IS-fästet Raqqa.

Men under fredagen vajjade fortfarande den svarta fanan över delar av det självutnämnda kalifatets och terrorrörelsen IS "huvudstad".

– Det sista jag hörde är att det bara är några kvarter kvar, kanske tio femton procent av staden, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet på fredagskvällen till SvD.

På lördagen kommer nya rapporter om att IS kan drivas ut ur sitt fäste i norra Syrien redan under lördagen eller söndagen.

– Striderna fortsätter i Raqqa. Daesh (Islamiska staten) står på randen till att krossas. I dag eller i morgon kan staden vara befriad, säger Nouri Mahmoud, talesperson för den kurdiska YPG-gerillan till Reuters.

Annons
Annons

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har syriska IS-anhängare och deras familjer bussats ut från staden.

Uppgifterna bekräftas av den USA-ledda alliansen som strider mot IS i Syrien, som säger att ett hundratal IS-anhängare kapitulerat under de senaste dagarnas strider i Raqqa. De har därefter "flyttats från staden", säger en talesperson för alliansen.

Fler bussar ska enligt SOHR ha anlänt för att transportera ut utländska IS-anhängare från staden, men det förnekar alliansen.

"Utländska stridande tillåts inte lämna Raqqa", säger alliansen till nyhetsbyrån AFP.

Per Jönsson säger på fredagskvällen att det finns anledning att vara försiktig i bedömningen av läget.

– Situationen påminner lite om den som rådde under Mosul-offensiven. Då sa man att det var dagar kvar tills staden skulle befrias, men dagarna blev till veckor, som blev till månader.

Per Jönsson hänvisar till slaget om den irakiska staden Mosul som befriades från terrorsekten IS i juli i år. Då hade offensiven om staden pågått i över tio månader.

– Svårigheterna med att frita Raqqa är även de delvis liknande. IS hindrar civila att fly och använder dem som mänskliga sköldar plus att stora delar av staden är minerad.

I slutskedet av Mosul-offensiven använde sig både IS och den USA-ledda koalitionen av tekniker som var kontroversiella och väckte misstankar om krigsbrott, finns det risk att något liknande sker i striden om al-Raqqa?

– Nej det tror jag inte, de kurdiska styrkorna som leder offensiven är rädda för att förlora amerikanskt stöd så det kommer nog att vara ganska anständiga.

Kommer IS att vara besegrade när Raqqa faller?

– IS kommer inte att falla automatiskt bara för att Raqqa gör det. Även om man besegrar dem rent geografiskt så kommer deras ideologi att leva kvar. Den frustration många sunnimuslimer i regionen känner bör tas på allvar annars kan den vara en grogrund för extremism.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons