Annons

Uppgifter: Känd brottsling bakom dödlig polisjakt

Föraren vägrade stanna, och polisen inledde en intensiv jakt som slutade med en svår krock och en person har avlidit.
Föraren vägrade stanna, och polisen inledde en intensiv jakt som slutade med en svår krock och en person har avlidit. Foto: Johan Nilsson/TT

Den 20-åriga man som enligt SvD:s uppgifter ligger bakom den dödliga bilkraschen och polisjakten på tisdagsmorgonen hade nyss släppts ur fängelset. Nu misstänks han för grovt vållande till annans död.

Under strecket
Publicerad

Det var inte första gången som polisen jagade mannen som misstänks ligga bakom nattens polisjakt och dödliga krasch – där en person avled och två personer skadats svårt.

Bilen som polisen jagade, och som var stulen, kolliderade med två andra bilar i en korsning i Bandhagen i Stockholm.

Enligt poliskällor till SvD släpptes mannen som körde bilen nyligen från ett fängelsestraff för rån och har varit på polisens radar sedan tioårsåldern.

När SVT:s Uppdrag granskning gjorde ett tv-reportage om unga brottslingar i höstas framkom det att polisen misstänkt honom för 221 brott sedan 2015.

När mannen var 15 år stal han en bil på liknande sätt som i det senaste fallet. Han körde den stulna sportbilen i 229 km i timmen på en 80-väg. Den gången valde polisen att avsluta biljakten.

”Jag ångrar inte mina brott. Jag tror inte på att det kommer hjälpa mig”, sa mannen i SVT:s reportage.

Enligt domstolshandlingar som SvD tagit del av dömdes mannen till ungdomsvård 2017 för bland annat misshandel. 2018 dömdes han för rån vid två tillfällen, grov stöld vid tre tillfällen och grovt häleri vid två tillfällen.

Det samlade straffvärdet för en vuxen uppgår till fem och ett halv till sex års fängelse. Men eftersom mannen var 18 år när flera av gärningarna begicks ansåg tingsrätten att straffvärdet uppgick till fängelse i tre år, och han släpptes därför i höstas.

Efter morgonens krasch misstänks mannen för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Särskilda åklagarkammaren kommer under dagen att inleda en rutinmässig utredning av polisens agerande i samband med händelsen.

– Han fördes till sjukhus med allvarliga skador, säger polisens presstalesperson Per Fahlström till Aftonbladet, men bekräftar inte den misstänktes identitet.

Aftonbladet var först om att rapportera om misstankarna mot 20-åringen i samband med kraschen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons