Annons

Kursrusning att vänta i Kinneviksägda Millicom

Millicoms aktie rusade på USA-börsen efter uppgifter om att konkurrenten Liberty Latin America förbereder ett bud. Kinnevik avstår från att kommentera uppgifterna till SvD och analytiker menar att det är upplagt för fortsatt kursfest om inget av bolagen dementerar att en affär är på gång.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Illustrationsbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Illustrationsbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Illustrationsbild.
Illustrationsbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Liberty Latin America (LILAK) har länge pekats ut som den perfekta partnern till Kinneviks operatör Millicom. Båda bolagen är aktiva i Sydamerika och har kompletterande verksamheter. Uppgifterna från Reuters om att förhandlingar nu pågår om ett bud på Millicom fick aktien att ta ett glädjeskutt på amerikanska Nasdaq.

– Om detta inte dementeras av Millicom så kommer aktien gå upp med motsvarande i Stockholm på tisdagen, säger Stefan Gauffen, analytiker vid DNB, till SvD.

Det skulle motsvara en uppgång i skrivande stund på nära 10 procent. Aktien stängde på 579 kronor i Stockholm på måndagen men handlades under kvällen på Nasdaq i USA där Millicoms aktie så sent som i förra veckan parallellnoterades.

Cristina Stenbecks maktbolag Kinnevik är med drygt 37 procent av aktierna största ägare i Millicom som har ett börsvärde på nästan 60 miljarder kronor. Det har spekulerats i att Kinnevik är beredda att släppa taget om Millicom för att fokusera sin verksamhet geografiskt till USA och Europa och frigöra pengar till nya investeringar inom digitala tillväxtområden.

Annons
Annons

På Kinnevik är man dock förtegen och Torun Litzen, kommunikationschef, skriver i en kommentar till SvD att man inte kommenterar rykten och spekulationer. Men Stefan Gauffin menar att det kan finnas fog för uppgifterna om att en affär är nära förestående.

– Vi har länge pekat på att en affär mellan LILAK och Millicom är en långsiktig lösning sedan Millicom har renodlat sin verksamhet till att bygga ut mer kabelkapacitet och lämnat sin afrikanska verksamhet. Därmed ser vi ett visst stöd för spekulationer om en affär, säger Stefan Gauffin.

Efter Kinnevik och amerikanska fonder i ägarlistan finns både Robur och Nordeas fonder högt upp. Runt 90 procent av Millicoms försäljning och resultat kommer från verksamheten i Sydamerika.

Under de senaste åren har bolaget successivt lämnat flera marknader i Afrika men har verksamhet kvar ibland annat Tchad och Tanzania. Att Millicoms vd Mauricio var tidigare hög chef i det bolag som knoppade av LILAK spär på spekulationerna om att en affär är på gång. SvD har sökt Millicom för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons