Annons

Läckt Trumpdeklaration väcker frågor

Donald Trumps skatteuppgifter har nu nått rampljuset, sedan en journalist har fått ta del av dem.
Donald Trumps skatteuppgifter har nu nått rampljuset, sedan en journalist har fått ta del av dem. Foto: Susan Walsh/AP

Uppgifter som visar att president Donald Trump 2005 gjorde jätteavskrivningar innan han betalade 25 procent i skatt har läckt till medier och bekräftas i stort av Vita huset. Men det finns inga upplysningar om vad affärsmogulen tjänat de senaste åren – eller om han haft affärskontakter med Ryssland.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Dessutom verkar Trump gå emot den anonyma källa i Vita huset som bekräftade tv-kanalen MSNBC:s uppgifter, nämligen att presidenten 2005 betalade 38 miljoner dollar (motsvarande cirka 360 miljoner kronor) i skatt på en inkomst på 150 miljoner dollar (1,4 miljarder kronor) – innan de ens publicerades.

Några timmar senare twittrade Trump: "Tror någon verkligen att en reporter som ingen någonsin hört talas om 'tittade i sin inkorg' och hittade min deklaration? @NBCNews FEJKADE NYHETER!"

Då hade MSNBC lagt ut två sidor ur vad som verkar vara Trumps deklaration på sin hemsida, uppgifter som den undersökande journalisten David Cay Johnson sade att han fått skickade till sig – och som han berättade om i ett av kanalens program.

Uppgifterna ger en ovanlig insyn i den tidigare fastighetsmagnatens ekonomi och tyder på att Trump betalade en förhållandevis "normal" skatt 2005. Men de säger inget om var inkomsterna kom ifrån och har gett bränsle till omfattande spekulationer i Washington DC. Kritiker undrar om Trump döljer något, exempelvis känsliga affärsrelationer med banker eller bolag i Ryssland.

Annons
Annons

Under fjolårets valrörelse vägrade Trump konsekvent att offentliggöra sin deklaration, till skillnad från i princip alla presidentkandidater i modern tid. Även efter att han tillträtt i januari meddelades att inga självdeklarationer skulle presenteras, trots att över 200 000 människor undertecknat ett sådant krav på Vita husets hemsida. Rådgivaren Kellyanne Conways sade att människor inte bryr sig om presidentens skatter utan är mer intresserade av sina egna.

Historien är onekligen snårig och full av motsägelser. Kort efter att Vitahus-källan bekräftat skatteuppgifterna sade han eller hon att "det är olagligt att stjäla och publicera en deklaration" samt anklagade MSNBC för att vara desperata i sin jakt på tittarsiffror.

David Cay Johnson själv säger att han misstänkte att Trump ligger bakom läckan.

– Donald har en lång historia av att läcka material om sig själv när han anser att det är i hans intresse, säger han till MSNBC.

Demokraterna påpekar samtidigt att det senaste dygnets händelser visar att Vita huset visst kan offentliggöra uppgifter om presidentens ekonomi – bara man vill.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons