Annons

Uppgifter: Svenskägt fartyg nära att släppas

Stena Impero kan vara nära att släppas av Iran.
Stena Impero kan vara nära att släppas av Iran. Foto: Morteza Akhoondi / TT

Efter den iranske utrikesministerns besök i Stockholm är nu Iran nära att släpa det svenskägda fartyget Stena Impero, skriver flera medier.

Under strecket
Publicerad

Källor uppger för DN och SVT att Stena Impero, som beslagtogs av Iran i Hormuzsundet den 4 juli, kan släppas om några dagar. Fartyget är svenskägt men seglar under brittisk flagg.

Irans frisläppande ska vara ett resultat av utrikesminister Javad Zarifs besök i Stockholm tidigare i veckan, som ledde till protester.

Beslagtagandet av Stena Impero har av experter tolkats som en vedergällning efter att det iranska fartyget Adrian Darya-1 beslagtogs vid Gibraltar. Tidigare i veckan tilläts Adrian Darya-1 lämna Gibraltar.

Erik Hånell, vd för fartygsägaren Stena Bulk, träffade den iranske utrikesministern under besöket i Sverige.

– Vi hoppas alla att det ska lösa sig så fort som möjligt och att de ställer upp på ett möte på den nivån är såklart positivt för utvecklingen. Men om det löser sig på grund av det låter jag vara osagt, sa han till TT efter mötet.

UD:s presstjänst avböjer att kommentera uppgifterna.

”Vi ser positivt på vad utrikesminister Zarif själv uttalat offentligt om förhoppningar om en möjlig snabb lösning för Stena Impero, men vi redogör inte för vad som sägs i möten”, skriver presstjänsten i en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons