Annons

Uppgivenheten sprider sig i S: ”Kan gå åt helvete”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Socialdemokraterna har redan en plan kallad ”S 2025" för hur partiet måste moderniseras efter valdagen.

– Det är förändra eller dö, men man hinner inte förändra sig före valet, säger en partistyrelseledamot.

Nu möter partiet krissiffror i opinionen och uppgivenhet i organisationen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Grafik: Thomas Molén

Partisekreterare Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson gör sig redo för valturné den 2 maj.

Foto: Jessica Gow/TT

Jeremy Corbyn ha motat Labours nedgång i grind.

Foto: Victoria Jones/AP

I Växjö knackar Gunnar Storbjörk dörr som vanligt. Han är gruppledare för Socialdemokraterna och har precis varit indragen i en hetsig lokal debatt om böneutrop på fredagar, beslutet har flyttats från tjänstemannanivå till politikerna i nämnden. Ändå får han inte så många frågor om migrations- eller integrationspolitiken när han är ute.

– Här är man mest intresserad av att sjukvården och äldreomsorgen ska fungera. Och borgarna har bestämt sig för att bygga nytt stadshus, det frågar folk om, säger han.

Socialdemokraterna i Växjö står för en annan migrationspolitik än på riksplanet. Man vill ha permanenta uppehållstillstånd som huvudregel och underlätta familjeåterförening. En linje som går tvärs emot partiledningens.

– Vi tillhör ett parti som i 20 års tid grälade om ifall vi skulle skaffa atomvapen eller inte. Gammelmoderater och nymoderater var ju inte alltid överens heller, säger Gunnar Storbjörk.

Jag har aldrig tidigare mött så starka reaktioner, jag har fått lägga mycket tid på att övertala personer att inte hoppa av.

För en dryg vecka sedan blev det tydligt att inte alla interna kritiker har samma laissez faire-attityd till den stora klyftan i partiet. Efter S-partiledningens migrationsutspel gick alla fem sidoorganisationer – S-kvinnor, SSU, HBT-sossar, S-studenter och Tro och Solidaritet – ut med stark kritik. Och det med bara fyra månader kvar till valet. En ovanlig situation även när det kommer till högljudda sidoorganisationer.

Annons
Annons

– Jag har aldrig tidigare mött så starka reaktioner, jag har fått lägga mycket tid på att övertala personer att inte hoppa av. När ett parti får en sådan diskussion mitt i en valrörelse får man fundera över om något har gått fel, säger Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för Tro och solidaritet.

Kommunalråd vädrar högt sitt missnöje med åtstramningen, samtidigt som flera starka S-fästen ser betydande tapp i lokala opinionsmätningar. Kritiken mot valgeneralen John Zanchi och partisekreteraren Lena Rådström Baastad har lett till anonyma avgångskrav.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna SOCIALDEMOKRTAERNAS DÅLIGA SIFFROR

Valstrategin målas nu på vänsterorienterade ledarsidor ut som dödsstöten för Socialdemokraternas möjligheter att sitta kvar efter valet. Strategin går i stort ut på att partiet inte ska blunda för att en majoritet av väljarna verkar vilja ha tuffa svar på frågor om migration, lag och ordning, och att det måste klaras av innan partiet går in på mer hemtama S-frågor som välfärd, skola och sjukvård.

Ett internt dokument, ”S 2025”, som SvD har tagit del av, visar att krismedvetenheten i partiet har funnits med länge. Redan i höstas påbörjade partiledningen ett arbete för att utveckla Socialdemokraterna. Men inte med start förrän efter valdagen i september.

Mellan skål och vägg säger många att det här kan gå åt helvete. Vi pratar mer om konsekvenserna av ett dåligt valresultat än hur vi ska vinna.

– Man vet att dagen efter valet kommer alla att ha fullt upp med att smälta valresultatet. Det finns risk att man kommer att deppa ihop, och att det blir mycket att göra med regeringsfrågan. Då är det viktigt att det finns en välutvecklad grund för hur vi går framåt som parti, säger en källa i partistyrelsen.

Annons
Annons

Grafik: Thomas Molén

”Vi måste förändras! Business as usual duger inte. Annars riskerar vi att somna in som parti.” Så står det i dokumentet som delats ut till partistyrelsen. S-politikerna uppmanas att arbeta fram förslag på hur partiet kan locka fler väljare när medlemsantalet sjunker tillsammans med förtroendet för partier i allmänhet, särskilt bland unga. Under kapitelrubriken ”Håller vi på att utbilda bort vår väljarbas?” diskuteras hur dagens socialdemokrater ska hantera ett gammalt dilemma – varför behövs vi när folk får det bättre?

I den senaste opinionsmätningen från Sifo/SvD, som gjordes efter migrationsutspelet, tappar Socialdemokraterna 3,2 procentenheter och hamnar på den historiskt låga siffran 25,2 procent så nära ett val. Socialdemokraterna har dessutom nästan alltid gått bakåt i opinionen de senaste åtta valrörelserna, med ett enda stort undantag i valet 1991.

– Mellan skål och vägg säger många att det här kan gå åt helvete. Vi pratar mer om konsekvenserna av ett dåligt valresultat än hur vi ska vinna. Om alla naturlagar är upphävda kanske vi inte tappar så mycket på slutet av valrörelsen, men vi landar nog under förra valresultatet, säger en källa.

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén

Partianställda som har i uppdrag att tänka långsiktigt strategiskt räknar nu på fler än ett scenario. Ett av dem handlar kanske inte så mycket om valet i höst som om det därefter. Vad händer om Socialdemokraterna bara får runt 16 procent av väljarstödet, men fortsatt har stora tillgångar från S-ägda företag som Kombilotteriet?

Annons
Annons

Partisekreterare Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson gör sig redo för valturné den 2 maj.

Foto: Jessica Gow/TT

– Det kan blir en lätt bisarr situation där man som parti sitter på stor ekonomisk makt, men inte längre har det stora väljarstödet. Det blir ett Centerpartiet på vänsterkanten, säger en källa.

Det totala misslyckandet hos oss är att Moderaterna samtidigt har gjort en högersväng i de frågor där Reinfeldt förut triangulerade.

Socialdemokraterna gick in i valåret med öppna ögon. Systerpartiernas väljarras ute i Europa skrämmer. Varnande exempel har höjts av partiledningen och Lena Rådström Baastad. Som Norge, där S-analysen lyder att Arbeidarpartiet inte lyssnade på vad väljarna ville ha. Färre ur partiledningen har pratat om Storbritannien och Corbyn. Med en klar vänsteragenda har Labours nedgång motats i grind, och i stället har partiet vunnit oväntat mycket mark.

– Det totala misslyckandet hos oss är att Moderaterna samtidigt har gjort en högersväng i de frågor där Reinfeldt förut triangulerade. Det finns verkligen utrymme för en vänsterslägga, men man utnyttjar den inte, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson gör sig redo för valturné den 2 maj.
Partisekreterare Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson gör sig redo för valturné den 2 maj. Foto: Jessica Gow/TT

Ungefär så brukar kritiken från vänster låta i partiet. Frågan är vad Socialdemokraterna skulle ha gjort i stället. Skulle mer vänsterretorik gjort att LO-medlemmar inte föll av i drivor till Sverigedemokraterna? Källor i regeringskansliet som SvD pratar med tror snarare att man tidigare borde ha gått längre på den inslagna vägen.

Annons
Annons

– Forskningen på tidigare val visar att de som står och väljer mellan olika partier har i ett första skede gjort ett ideologiskt urval utifrån var man står på höger–vänster-skalan. I slutskedet väljer de allra flesta mellan närbesläktade partier, säger Maria Oskarson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sett utifrån forskningen är det svårt för S att locka väljare över blockgränsen eller från Sverigedemokraterna genom att röra sig på en traditionellt borgerlig planhalva som lag och ordning i valårets slutskede. Men Maria Oskarson påpekar att mycket ser annorlunda ut nu, jämfört med 2014.

– I år blir det nog mer av ett GAL–TAN-tänkande hos väljarna än i förra valet. Även om det är svårt att tro att det skulle ersätta vänster–höger i väljarnas första urval av partier, säger hon.

En av Löfvens stora tillgångar som partiledare har varit att samla partiet. Men om det blir valförlust kommer de som har låtit sig samlas ta väldigt olika vägar.

Statsvetares alternativa sätt att förklara väljarbeteende, genom GAL–TAN-skalan, går ut på att andra frågor och övertygelser än de som rör sig på en klassisk höger–vänster-skala är tongivande. Dit hör till exempel frågor om migration, globalisering, nationalism, och auktoritära eller frihetliga värderingar.

I fallet Socialdemokraterna försvåras bilden ännu mer av att några av partiets toppnamn som ofta får personifiera vänsterfalangen när det kommer till fördelningsfrågor, Morgan Johansson och Anders Ygeman, har varit starkast drivande i den hårdare migrationslinjen och i frågor om brott och straff.

Annons
Annons

Jeremy Corbyn ha motat Labours nedgång i grind.

Foto: Victoria Jones/AP

Vid en valförlust väntas en strid om historieskrivningen, mellan de som tycker att vi borde gått längre och de som försökte bromsa.

– En av Stefan Löfvens stora tillgångar som partiledare har varit att samla partiet. Men om det blir valförlust kommer de som har låtit sig samlas ta väldigt olika vägar. Då är det inte lika tydligt att någon som Magdalena Andersson som drivit den hårda linjen är självklar som efterträdare, säger en källa.

Jeremy Corbyn ha motat Labours nedgång i grind.
Jeremy Corbyn ha motat Labours nedgång i grind. Foto: Victoria Jones/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons