Annons

Advokaten om beslutet: ”En seger för Assange"

Den långdragna utredningen mot våldtäktsmisstänkte Julian Assange tar nu ett steg närmare en lösning. Ecuador ger klartecken till de svenska utredarna att förhöra Assange på ambassaden i London. Eftersom övriga utredningsåtgärder redan genomförts innebär det att utredningen närmar sig ett slut.

Under strecket
Publicerad

Julian Assange till höger, hans svenske advokat Per E Samuelsson till vänster.

Foto: Frank Augstein/Bertil Ericsson/AP/TT

Ecuadors ambssad är Assanges tillflyktsort sedan juni 2012.

Foto: Frank Augstein/TT

Julian Assange till höger, hans svenske advokat Per E Samuelsson till vänster.

Foto: Frank Augstein/Bertil Ericsson/AP/TT
Julian Assange till höger, hans svenske advokat  Per E Samuelsson till vänster.
Julian Assange till höger, hans svenske advokat Per E Samuelsson till vänster. Foto: Frank Augstein/Bertil Ericsson/AP/TT

”Ecuadors riksåklagare har meddelat den svenska åklagaren dess intention att låta förhöra Assange.”

Så löd det korta meddelandet från Ecuadors utrikesdepartementet på Twitter tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid. Därmed inleddes ett nytt kapitel i den utdragna polisutredningen mot Julian Assange, grundare av visselblåsarsajten Wikileaks.

Assange är misstänkt för våldtäkt efter ett Sverigebesök 2010. De ytterligare misstankarna om olaga tvång och sexuellt ofredande preskriberades förra året. Utredningen har dragit ut på tiden bland annat eftersom 45-åringen sedan sommaren 2012 befinner sig på Ecuadors ambassad i London, bortom den europeiska arresteringsorder som utfärdades av åklagaren Marianne Ny.

Assange har vägrat åka till Sverige av rädsla för att utlämnas till USA. I stället har hans advokater försökt förmå de svenska utredarna att genomföra förhöret på ambassaden i London. Marianne Nys inställning var länge att en sådan åtgärd var utesluten, men förra året ändrade hon inriktning och har sedan dess fokuserat på ett förhör på ambassaden.

Annons
Annons

Ecuadors ambssad är Assanges tillflyktsort sedan juni 2012.

Foto: Frank Augstein/TT

I vintras avvisade Ecuador på formella grunder den svenska begäran om att förhöra Assange i London. I stället erbjöd sig Ecuadors riksåklagare att Ecuador skulle genomföra förhören på ambassaden. Efter ännu en ansökningsrunda har nu riksåklagaren bestämt sig för att tillmötesgå de svenska kraven.

Ecuador avser att komma överens med Storbritannien och Sverige om ett datum för förhöret de närmaste veckorna, enligt ett pressmeddelande från Ecuadors utrikesdepartement.

Det är en seger för Julian Assange.

Per E Samuelsson, en av Assanges försvarsadvokater, välkomnar beslutet.

– Vi har begärt det här i sex år så vi är glada att förundersökningens dödläge rivs. Det är en seger för Julian Assange, säger han.

Assange är redo för ett förhör i närtid, enligt Per E Samuelsson.

– Vi är redo att genomföra förhöret med kort varsel, säger han.

Samtidigt tror han att den utdragna rättsprocessen har gjort att utredningen blivit lidande.

– Det kan ha medfört irreversibla skador i förundersökningen, säger Per E Samuelsson.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och hennes klient anser att Assange omedelbart borde överlämna sig till brittisk polis för att föras till Sverige.

”Om inte det sker bör Ecuador omgående avhysa Assange från deras ambassad i London så att rättvisan får ha sin gång. Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot min klient, och hon har rätt att få sin sak prövad i svensk domstol. Assange ska precis som alla andra följa lagar och regler. Han är ingen politisk flykting och bör omgående skickas med första bästa plan till Sverige och svenskt häkte”, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett uttalande.

Hon skriver också att hon är skeptisk till ett förhör på ambassaden, men att det är ”bättre än ingenting”.

Åklagaren Marianne Ny befinner sig på semester och har inte gått att nå för en kommentar. Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, säger att övriga utredningsåtgärder sedan länge är genomförda och det därför är ett framsteg att förhöret med den misstänkte nu kan genomföras.

– Åklagaren har ju ställt en begäran och nu har de svarat, och det är naturligtvis det hon har väntat på, säger hon.

Ecuadors ambssad är Assanges tillflyktsort sedan juni 2012.
Ecuadors ambssad är Assanges tillflyktsort sedan juni 2012. Foto: Frank Augstein/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons