Annons

Upplev ett Bangkok bortom bullret

Sylvassa barberare, välgömda art déco-hotell och Asiens lyxigaste biograf. Detta är våra åtta bästa tips för dig som vill uppleva den thailändska metropolen bortom kaoset.

Under strecket
Publicerad

Gaggans röda matcha med grillade tomater i korianderolja.

Bild 1 av 1

1 / 8

Indisk galenskap – Gaggan

Gaggans röda matcha med grillade tomater i korianderolja.
Gaggans röda matcha med grillade tomater i korianderolja.

Efter att ha sett Gaggan Anand i Netflixserien ”Chef’s table” är det svårt att inte tycka om den indiske mästerkocken. Ännu svårare är det att inte uppskatta hans kokkonster som tagit honom till förstaplatsen på listan med Asia’s 50 best restaurants. Med lika delar El Bulli-teknologi och minnen från Calcutta har Gaggan skapat sin egen cuisine som kastar omkull alla våra föreställningar om indisk mat.

En avsmakningsmeny i Gaggans villa bjuder på galenskap och utmaningar. En macaron med gethjärna passar inte alla smaklökar. Och de magiska svamparna är så märkliga att vi inte ens kan beskriva dem. Men fiskcurryn är ett litet mirakel, liksom lammkotletterna som sous vide-tillagats med ett artilleri av sekretessbelagda kryddor innan de landar på kolgrillen i ett par sekunder.

Adress: 68/1 Soi Langsuan, Ploenchit Road

Gaggan | Progressive Indian Cuisine Gaggan Progressive Indian Cuisineeatatgaggan.com
Annons
Annons

2 / 8

För kaffeälskaren – Casa Lapin

Historien om Bangkoks hippaste kafékedja började med att arkitekten Surapan Tanta inte kunde få en vettig kopp kaffe på morgonen. Till slut tröttnade han, åkte upp till Chiang Mai för att lära sig allt om kaffe och öppnade därefter sitt första Casa Lapinkafé. I dag finns det fem, samtliga rustikt inredda och med ljuvligt kaffe gjort på bönor från lokala rosterier. Helst intar vi espresson på Casa Lapin 26 där Tanta skapat ett miniimperium med tillhörande blomsteraffär, kontorsplatser och hotell. Den som övernattar där får garanterat en vettig kopp kaffe på morgonen.

Adress: 51 Sukhumvit 26

Annons
Annons

3 / 8

Blommande spa – Organika

Det började med en liten spabutik i varuhuset Paragon. I dag är Organika en ekologisk spakedja som nyligen öppnade sitt flaggskepps-spa högst upp i komplexet Piman 49. Här välkomnas man av en soldränkt kafédel som med prunkande grönska och stora fönster närmast påminner om ett växthus. En liten idyll helt enkelt, perfekt för afternoon tea eller en lågkaloricocktail.

Det är dock massage en jet-laggad kropp behöver allra mest. Men var är spa-delen? Med ett namn som Secret spa är det helt logiskt att den gömmer sig bakom en bokhylla. Vi bestämmer oss för paketet Into the woods; två timmar med body scrub, inpackning och kompressmassage med tio oljor som lovar både avkoppling och energi.

Adress: 46 Sukhumvit Soi 49

Organikaorganikahouse.com
Annons
Annons

The Siams dekadenta villor har innergård med pool och takterrass.

Foto: southeastasia-images.comBild 1 av 1

4 / 8

The Siams dekadenta villor har innergård med pool och takterrass.
The Siams dekadenta villor har innergård med pool och takterrass. Foto: southeastasia-images.com

Flodliv – The Siam

Har Bangkok någonsin tett sig mer romantiskt än på The Siam? Det exklusiva resorthotellet intill Chao Phraya-floden är en hyllning till Thailands art déco-period, välgjord in i minsta detalj och fylld av antikviteter och udda memorabilia. Kronjuvelen är en gammal teakvilla som sidenkungen Jim Thompson fraktade med båt till Bangkok på 1960-talet för att ge som gåva till en jetsetdam han var förälskad i. Övriga tio villor är nybyggda, dekadent överdimensionerade och med egen takterrass, innergård och pool. Det enda bekymret med The Siam är att man inte gärna ger sig ut i staden igen när man väl har checkat in. Helst vill man bara ligga och flyta i infinitypoolen och se ut över flodens båttrafik, för att lagom till solnedgången gå över till sofforna vid hotellets pir där sundowners serveras.

The Siam Hotel, Bangkok - An Urban Luxury Resortthesiamhotel.com
Annons
Annons

Titta på bio samtidigt som en butler serverar dig middag.

Foto: IBLBild 1 av 1

5 / 8

Titta på bio samtidigt som en butler serverar dig middag.
Titta på bio samtidigt som en butler serverar dig middag. Foto: IBL

Biodekadens – Enigma Paragon

Tro oss, efter att ha varit på VIP-bio i Bangkok vill du aldrig mer sätta din fot på en SF-biograf. Utbudet av lyxbio är stort och vi gillar Diplomat Screens satsning på egen vinkällare och välfyllda kylskåp vid varje soffa. Men för en verkligt guldkantad upplevelse är det Enigma, högst upp i shoppinggallerian Paragon, som gäller. Med ett biljettpris på närmare 900 kronor för den senaste Hollywoodrullen har man förmodligen satt någon form av rekord. Å andra sidan är detta en helkvällsupplevelse som börjar i VIP-loungen där det erbjuds drinkar och fotmassage innan filmen. Därefter leds du in till biosalongen och din justerbara liggsoffa där en butler kommer att servera middag och drycker under filmens gång. Men kom ihåg: hur VIP du än är måste du resa dig när nationalsången spelas.

Adress: Siam Paragon, Rama 1

Annons
Annons

Black Amber, nostalgisk barberarshop med välfylld whiskyhylla.

Foto: PressbildBild 1 av 1

6 / 8

Renrakad – Black Amber barber

Black Amber, nostalgisk barberarshop med välfylld whiskyhylla.
Black Amber, nostalgisk barberarshop med välfylld whiskyhylla. Foto: Pressbild

Finns det något mer avkopplande än en lång rakningsceremoni med heta handdukar och en barberare som vet hur man hanterar rakbladen? Goda nyheter är att barberartrenden är stor i Bangkok just nu. Vår favorit är Black Amber med sin 1920-talsdoftande miljö i läder, metall och cement som liknar ett mellanting av herrklubb
och salong.

Den 45 minuter långa rakningen är ren njutning. Den blir inte sämre av att den oklanderligt klädda barberaren serverar ett glas single malt som förfriskning. Det går också bra att ta med sig cigarrer och puffa i salongen. Synnerligen dekadent. För den som är sugen på ytterligare en styrketår ligger salongens whiskybar längst in i samma gränd.

Adress: Thonglor soi 5-7

Annons
Annons

7 / 8

Historieätarna – Bo.Ian

När krögarparet Duangporn Songvisava och Dylan Jones öppnade Bo.lan för sex år sedan var man stadens första moderna fine dining-restaurang som vårdade sina thailändska rötter.

– Vår idé var självklar: den bästa thailändska maten ska finnas i Thailand. Men så var det inte då, säger den Australienbördige Dylan Jones.

I dag är man långt ifrån ensamma, men Bo.lans historieätarexpeditioner är i en klass för sig, alltid nyfikna och gjorda med de bästa råvarorna. Av de tre vsmakningsmenyerna är vi särskilt förtjusta i den ”botaniska” med rätter så estetiska att man genast måste lägga upp dem på Instagram. För den som vill utforska en enklare sida av Bo.lan öppnade paret nyligen restaurangen Err vid floden där man gör förfinad streetfood som paras med cocktails.

Adress: 24 Sukhumvit 53

Bo.lanbolan.co.th
Annons
Annons

BACC är en kulturoas mitt bland shopping­galleriorna i Siam.

Foto: Natee KBild 1 av 1

8 / 8

Kulturhus – Bangkok Art & Culture Center

BACC är en kulturoas mitt bland shopping­galleriorna i Siam.
BACC är en kulturoas mitt bland shopping­galleriorna i Siam. Foto: Natee K

Bangkoks konstaktivister kämpade länge för ett konstcentrum. Till slut fick de BACC, kulturens tillflykt mitt bland shoppinggalleriorna i hetsiga Siamområdet. Med sina elva våningar runt ett Guggenheimskt atrium finns tillräckligt mycket att se och göra för en eftermiddag, och förutom utställningssalar rymmer centret privata gallerier, konstbibliotek, bokhandel, biograf samt kaféer.

BACC:s kuratorer har en förmåga att blanda vilt, från modernt till traditionellt thailändskt. Intill målningar och skulpturer visas videor, konceptfotografi, installationer och uppträdanden, inte sällan allt på en gång. Intressant just nu är en samling tidigare okända fotografier, tagna mellan 1860 och 1910, som visar vardagslivet under Siameran.

Adress: 939 Rama 1

Bangkok Art & Culture Centre | bacc.or.then.bacc.or.th
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons