Annons

SvD på Samos: ”Vi vill bara stanna eller skjut oss alla”

Malik Shehzaid och Hussain Jamil i flyktinglägret Vathi. SvD intervjuar pojkarna via mobiltelefon genom taggtrådsstängslet eftersom polis förbjuder direkta samtal.
Malik Shehzaid och Hussain Jamil i flyktinglägret Vathi. SvD intervjuar pojkarna via mobiltelefon genom taggtrådsstängslet eftersom polis förbjuder direkta samtal. Foto: Lars Pehrson

Grekiska Samos har förvandlats till en fängelseö med hundratals flyktingar bakom taggtråd. Ilskan kokar, hungerstrejk har inletts och upplopp hotar då deportering till Turkiet dröjer.

– Detta kan sluta med katastrof, säger läkaren Manos Logothetis till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flyktinglägret Vathis taggtrådsstängsel anas i vänstra hörnet ovanför muren med texten "ingen är illegal".

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3

Arsalan Amaduldin som håller upp kartongbiten vittnar om dåliga förhållanden i lägret.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3

SAMOS Havet ligger spegelblankt och på kaféerna längs strandpromenaden sitter ungdomar och smuttar ouzo i kvällssolen. Samos är helt förvandlat jämfört med för ett halvår sedan.

Då kom upptill tusen båtflyktingar över Egeiska havet varje dag. Hamnen Malagari var översvämmad med flyende som sov på asfalten, skrek efter mat och vatten och skakade av köld under förfärliga humanitära förhållanden. Strandpromenaden var full med vandrande flyktingar och utmattade hjälparbetare. Men Samos var trots allt en hoppets ö, flyktingarnas första kliv in i ett Europa som skulle ge säkrare och bättre liv.

I dag är kontrasten total. Hamnen är tom och skrubbad. Grindarna är låsta och ingen kan ana att detta varit ett europeiskt flyktingkaos. På de soldränkta gatorna syns inte en enda flykting, bara patrullerande Frontex-poliser och grekiska kustbevakare. Det är lugnt, rent och rensat. Detta kunde vara vilken grekisk semesteridyll som helst – om det inte vore för flyktingfängelset på kullen ovanför de pittoreska kaféerna.

Här hålls drygt 600 flyende inlåsta bakom stålstängsel och taggtråd i väntan på ett osäkert öde. De som inte söker asyl i Grekland eller får avslag ska deporteras till Turkiet, på samma sätt som flyktingar deporterats från öarna Lesbos och Chios i enlighet med EUs plan. Men av oklar anledning dröjer det.

Annons
Annons

Flyktinglägret Vathis taggtrådsstängsel anas i vänstra hörnet ovanför muren med texten "ingen är illegal".

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Flyktinglägret Vathis taggtrådsstängsel anas i vänstra hörnet ovanför muren med texten "ingen är illegal".
Flyktinglägret Vathis taggtrådsstängsel anas i vänstra hörnet ovanför muren med texten "ingen är illegal". Foto: Lars Pehrson

Desperationen är märkbar bakom de dubbla gallergrindarna med blänkande hänglås. Bland vissa håller ilskan på att koka över, och lägret känns som en krutdurk. Många här har flytt med terrorgruppen Islamiska staten flåsande i nacken och överlevt mardrömslika båtresor med hopp om att EU var räddningen - men istället blev det ett fängelse. Situationen riskerar att spåra ur med upplopp, konstaterar hjälparbetare som är kvar efter att FN lämnat lägret.

Vi ber att inte skickas tillbaka, vi vill bara stanna eller skjut oss alla.

Ett 60-tal flyende från Pakistan och Afghanistan har just inlett en hungerstrejk, och står och skakar i gallret när vi kommer. En av männen skriker med hes röst ”hjälp oss” och håller upp en kartongbit mot stängslet. Där står ”vi ber att inte skickas tillbaka, vi vill bara stanna eller skjut oss alla”.

**När vi försöker **prata med honom kommer grekiska poliser springande. Vi måste hålla oss på 30 meters avstånd från lägret, SvD:s fotograf Lars Pehrson uppmanas radera bilderna han tagit och jag får inte tala med flyktingarna. När jag insisterar att få veta varför säger polisen kort ”de är kriminella”.

De skriker åt oss att lämna lägret. Men i stället får jag tag på mobilnumret till den inlåsta flyktingen och kan ringa honom bakom gallret, medan fotografen tar bilder från avstånd. Arsalan Amaduldin berättar om bistra förhållanden i lägret där mat och filtar saknas, samt viljan att ta till våld om så krävs.

Annons
Annons

Arsalan Amaduldin som håller upp kartongbiten vittnar om dåliga förhållanden i lägret.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2
Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2
Arsalan Amaduldin som håller upp kartongbiten vittnar om dåliga förhållanden i lägret.
Arsalan Amaduldin som håller upp kartongbiten vittnar om dåliga förhållanden i lägret. Foto: Lars Pehrson

– Varför låser de in oss ? Vi är inga brottslingar, vi vill bara stanna i Europa. Vi har riskerat våra liv för att komma hit, och vägrar åka tillbaka till Turkiet. Tvingar de oss blir det bråk, säger han och uppger att han flytt Pakistan eftersom han tillhör en muslimsk minoritet och känner sig hotad till livet.

– Från Turkiet skickas vi direkt tillbaka till Pakistan. Vi har inte en chans. Jag har hört att bara syrier får asyl i Europa. Kan ingen hjälpa oss ?, säger han och faller i gråt.

Foto: Lars Pehrson

En annan flykting bakom stängslet som vi når via mobiltelefon, berättar att han planerar att fly fängelseön. Han är 16 år och har kommit från Afghanistan tillsammans med sin bror.

– Vi tänker ta oss över taggtråden och sedan vidare. Vi får inga klara besked om vad som ska hända här, och stämningen börjar bli hotfull. Många är arga och det har redan varit ett par slagsmål. Jag är rädd, säger Malik Shehzaid med tunn röst.

När jag förklarar att han kan söka asyl i Grekland enligt den nya EU-planen svarar han dock kategoriskt.

Annons
Annons

– Vi vill inte stanna här i Grekland. Jag vill åka till min storebror i Tyskland. Alla vill åka till länder där de har familjer, till Tyskland eller Sverige.

26-årige Shahbaz Bukhari från Pakistan flikar in:

– Jag vägrar att åka tillbaka till Turkiet. Jag är väl illa tvungen att söka asyl, men får det knappast. Vi säger till polisen: gör lägret till en kyrkogård och ta hit kistor. Vi åker inte tillbaka.

**Läkaren Manos **Logothetis som jobbar för den statligt finansierade hjälporganisationen HCDCP inne i det stängda lägret suckar djupt när vi ses. Behoven i lägret är stora, och han är rasande på att FNs flyktingkommissariat och andra stoppat hjälpen sedan det blev ett interneringsläger styrt av grekisk polis och Frontex.

De hjälper till i diktaturer men kan inte hjälpa till i ett stängt läger i Grekland.

– Flyktingarna behöver hjälp med filtar, mat och tält, och det är deras uppgift är att bistå humanitärt. De hjälper till i diktaturer men kan inte hjälpa till i ett stängt läger i Grekland i en extrem situation. Ibland måste man vara flexibel och lägga mandat och principer åt sidan, säger Manos Logothetis.

Han befarar att situationen dessutom kommer att förvärras snabbt. Flertalet av flyktingarna söker nu asyl i Grekland för att fördröja deporteringen till Turkiet. Svaret kan ta flera månader – och flyktingarna kan därmed bli kvar i eländigt förvar på fängelseön.

– Flyktingarna lär bli fast här ett tag till. Det finns inga läger för dem som söker asyl, och inga resurser att deportera de andra. Kommer fler flyende har vi snart över tusen instängda och frustrerade flyktingar i lägret. Det kan sluta med våldsamheter och humanitär katastrof, varnar Manos Logothetis med en blick mot stängslet där de hungerstrejkande pakistanierna fortfarande skriker på hjälp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons