Annons

”Uppmanade dem att inte glömma kondomerna”

Foto: Magnus Neideman

Generaliserande om män i grupp. För snällt mot de sexistiska männen. Sofia Larssons text om bröliga svenskar i Barcelona har genererat många läsarreaktioner. Här publicerar vi ett urval.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 4
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 2 av 4
Foto: Emilio Morenatti/TTBild 3 av 4
Foto: Alastair Grant/TTBild 4 av 4
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

”Du skulle ha sett deras ansikten!”

Jag växte upp i Münchentrakten men lever sedan många år i Sverige.

I München upplevde jag en gång följande: Vid lunchtid gick jag till en restaurang för att äta. Det fanns gott om folk där men vid ett större bord för 6–8 personer satt endast tre yngre kvinnor. Jag frågade om jag kunde sätta mig där och det gick bra.

Medan jag kollade matsedeln pratade kvinnorna med varandra – på svenska. Varje gång det kom en ny manlig gäst till lokalen började diskussionen: hur han såg ut och så vidare på ett mer eller mindre trevligt sätt. När jag hade ätit och betalat reste jag mig, vände mig mot kvinnorna och sade på svenska ”man skulle inte tro att så många människor förstår och pratar svenska”.
Du skulle ha sett deras ansikten!

/Michael Smolka

”Jag markerade mitt ogillande”

Foto: Hasse Holmberg/TT
Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 2
Foto: Emilio Morenatti/TTBild 2 av 2

Hej Sofia! Jag tycker att du svarade för snällt i frågan om de sexistiska männen.

En gång satt jag på en buss och lyssnade på två svenska medelålders män som hyllade thailändska kvinnor som sambos för att de var så medgörliga, alltid ställde upp, tvättade och inte bråkade (som svenska kvinnor).

Då sa jag vad jag tyckte om deras inställning till kvinnor och de svarade att de inte menade allvar...

Antagligen gjorde det ingen skillnad, men jag markerade i alla fall mitt ogillande.

Dina svar är annars mycket väl genomtänkta!

/Monica Dahlström-Lannes

”Svepande och generaliserande”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Hej Sofia! Du har verkligen axlat Magdalena Ribbings mantel på ett bra sätt ”i tiden”.

Vänder mig dock mot dina svepande och generaliserande kommentarer om män i grupp. Börjar bli rätt trött på alla generaliseringar om män och hur vi är. Underblåser bara en massa fördomar och skapar en polarisering mellan män och kvinnor som vi inte vill ha. Skriv ”vissa män”, för det handlar ju bara om vissa män. Eller hellre om människor i grupp, för även män störs av detta beteende.

Kan ju också vara kvinnor i grupp som sammanstrålar på offentlig plats som bör tänka på volym och ordval.

/Douglas

”Gänget tappade hakan”

Foto: Emilio Morenatti/TT
Annons
Annons
Foto: Alastair Grant/TTBild 1 av 1

Apropå dagens artikel hade vår yngsta dotter en exakt likadan upplevelse här om veckan i just Barcelona. Då rörde det sig om ett gäng fransmän i övre medelåldern som skröt med hur många kvinnor de skulle ”dra över” den kvällen.

Dottern och kompisen fann sig dock och påpekade för gänget att de förmodligen skulle få jobba hårt med tanke på hur de såg ut samt uppmanade dem att inte glömma kondomerna. Gänget tappade den kollektiva hakan då de förmodat att inga andra kafékunder skulle snappa upp deras franska.

/Anonym

”Lärde mig min läxa”

Foto: Alastair Grant/TT

Jag läser och dina spalter med stort intresse. Som ung tysk student i England satt vi några flickor på ett kafé och kommenterade en ung man som satt vid bordet intill: titta, den där är en äkta engelsman, rött hår och så vidare.

Efter en stund reste sig mannen, bugade mot oss och sa: ”Auf Wiedersehen meine Damen, ich wünsche Ihnen noch einen angenehmen Nachmittag” (”Adjö, mina damer. Jag önskar er en trevlig eftermiddag”).

Vi skämdes så. Jag glömmer det aldrig. Detta är nu 60 år sedan och jag lärde mig min läxa.

/Eva Tidstrand

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons