Annons

Uppmaningen till regeringen: ”Agera”

Öppna plånboken för att hjälpa den vacklande ekonomin. Uppmaningen är till regeringen och kommer från Swedbanks chefsekonom, Anna Breman, som ändrat sin syn på vad Riksbanken kommer göra med räntan.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på Harpsund vid förra årets regeringsmöte.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank

Foto: Anders Ahlgren

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på Harpsund vid förra årets regeringsmöte.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på Harpsund vid förra årets regeringsmöte.
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på Harpsund vid förra årets regeringsmöte. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen samlas snart på Harpsund där den brukar avslöja hur mycket pengar den kommer satsa på reformer i höstbudgeten. Konjunkturinstitutet (KI) spådde nyligen att regeringen kommer spendera 20 miljarder kronor på ofinansierade reformer. Det skulle leda till ett underskott i statsfinanserna nästa år och – enligt institutet – betyda att regeringen bryter mot det överskottsmål som kräver att politiker sparar pengar i genomsnitt över en konjunkturcykel.

Men Swedbanks chefsekonom, Anna Breman, vill att regeringen i stället öppnar plånboken mer. Skälet stavas världsekonomin som försämrats betydligt under sommaren, mycket på grund av handelskriget mellan USA och Kina. Allt det där påverkar svensk ekonomin som överraskande krympte i det andra kvartalet.

Annons
Annons

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank

Foto: Anders Ahlgren

– I stort sett allting pekar nedåt just nu. Då behövs en mer expansiv finanspolitik, säger Anna Breman.

Anna Breman är därmed kritisk till KI:s råd att regeringen bör spara på krutet tills svackan blir tydligare.

– Givet läget just nu är det mycket bättre att satsa lite för mycket än att satsa för lite. Om du satsar för lite kan du förstärka den nedgång som vi redan ser är på gång. Poltikens uppgift är att vara framåtblickande och motverka att det blir för illa, säger Anna Breman.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank Foto: Anders Ahlgren

I en intervju nyligen med SvD varnade finansminister Magdalena Andersson för att riskerna i världsekonomin har ökat under sommaren – inklusive risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal i oktober.

Hon flaggade för att regeringen inte kommer nå det mål som tvingar politikerna att varje år spara en tredjedels procent av BNP och avfärdade tankar om att spara pengar i ett läge när ekonomin bromsar in. Swedbanks chefsekonom håller med och pekar på att svensk ekonomi gått successivt sämre de senaste två åren.

Enligt Anna Breman är det viktigt att regeringen börjar satsa redan nu. En av nackdelarna med att använda finanspolitiken för att stimulera ekonomin är nämligen att det tar tid för satsningarna få effekt.

Vilka typer av satsningar ska regeringen då prioritera?

Annons
Annons

Breman – som länge varit kritisk till att politikerna har hållit för hårt i plånboken – vill att regeringen sänker skatten för hushåll, investerar i infrastruktur och skjuter till pengar till kommunerna för att hålla nere arbetslösheten.

Den svenska arbetsmarknaden har den senaste tiden visat tecken på svaghet. Arbetslösheten har ökat något från ganska låga nivåer och sysselsättningen har slutat att stiga de senaste månaderna efter att ha ökat varje månad de senaste tre åren tre år.

Storbanken SEB ändrade på fredagen sin prognos för när Riksbanken kommer höja räntan och tror i dag inte på någon höjning alls i år eller nästa år.

Swedbanks har länge spått att Riksbanken kommer höja räntan till noll procent i höst, men Anna Breman tror att banken sannolikt kommer ändra sin prognos givet hur eknomin utvecklas under sommaren.

– Det mest troliga nu är att man avvaktar och ligger stilla och att man även ligger stilla nästa år, säger Anna Breman.

Enligt Breman kan Riksbanken till och med tvingas sänka räntan men eftersom räntan redan är så låg kommer en sänkning inte ha samma positiva effekt på ekonomin som under den förra lågkonjunkturen då Riksbanken sänkte räntan med flera procent.

– En mer expansiv finanspolitik skulle var mycket mer effektiv än en liten ytterligare sänkning av reporäntan, säger Anna Breman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons