Annons

Hennes bild spreds över världen – nu är Amal, 7, död

Bilder på hennes utmärglade kropp blev en illustration av svälten i det krigsdrabbade Jemen. Nu har sjuåriga Amal Hussain dött.

– Amal hade alltid ett leende på läpparna, säger hennes mamma till The New York Times.

Publicerad
Texten och bilderna på bilderna fick stor spridning över hela världen.
Texten och bilderna på bilderna fick stor spridning över hela världen. Foto: Skärmklipp

Den sjuåriga jemenitiska flickan prydde ett stort reportage i The New York Times förra veckan om svälten i Jemen. Texten och bilderna fick stor spridning över hela världen.

När de amerikanska journalisterna träffade Amal Hussain befann hon sig på ett sjukhus i norra Jemen för vård. Flickan led av kräkningar och diarré, och hennes mamma Mariam Ali hade lagt sig tillsammans med henne i sjukhussängen.

På grund av platsbrist tvingades Amal Hussain senare lämna sjukhuset. Tre dagar efteråt dog hon, skriver The New York Times.

Annons

Mariam Ali säger att hon är förkrossad.

– Amal hade alltid ett leende på läpparna. Nu är jag orolig för mina andra barn, säger hon till tidningen.

En läkare på sjukhuset, Mekkia Mahdi, säger att hon inte hade något annat val än att skriva ut Amal Hussain trots flickans svåra besvär.

– Hon var ett flyktingbarn som led av sjukdom och flykt. Vi har många liknande fall, säger Mekkia Mahdi till The New York Times.

Läkaren rådde familjen att ta flickan till en inrättning som sköts av Läkare utan gränser 25 kilometer från familjens hem.

– Jag hade inte nog med pengar för att ta henne dit. Så vi åkte hem, säger Mariam Ali.

Frivilligorganisationer har länge försökt sprida uppmärksamhet om den humanitära katastrofen i landet. Den senaste tiden har intresset för situationen ökat efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, eftersom svälten i Jemen till stor del beror på Saudiarabiens blockad och bombningar mot det krigsdrabbade landet.

Efter mordet på Jamal Khashoggi har kritiken mot framför allt USA växt, eftersom landet sedan länge gett diplomatiskt och militärt stöd till diktaturen Saudiarabien. Den amerikanske försvarsministern Jim Mattis uppmanade nyligen till ett vapenstillestånd i konflikten i Jemen.

Kriget har kört Jemens ekonomi i botten.

Inbördeskriget i landet bröt ut 2015 när Huthirebellerna tog över regeringsmakten. Saudiarabien vill undvika ett maktskifte i landet och leder en militärallians som utför flygräder, som lett till tiotusentals dödsfall, varav en stor del civila.

Alliansen har även utsatt landet för importrestriktioner och blockader. Kriget har kört Jemens ekonomi i botten och förstört viktig infrastruktur, samtidigt som en stor koleraepidemi brutit ut.

Omständigheterna har sammantaget lett till att en av världens värsta svältkatastrofer nu äger rum i Jemen. Enligt FN riskerar nu närmare 14 miljoner jemeniter svält, vilket motsvarar hälften av landets befolkning.

Annons
Annons
Annons

Texten och bilderna på bilderna fick stor spridning över hela världen.

Foto: Skärmklipp Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons