Annons

Här är vittnesmålen som chockar Sverige

Skådespelarnas #tystnadtagning i SvD blev startskott för en lång rad upprop mot övergrepp, sexism och maktmissbruk inom en lång rad yrken och branscher.

Här är några av de vittnesmål som har skakat Sverige och världen de senaste veckorna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TT

1 / 10

#metoo

Foto: Claudio Bresciani/TT

Metoo-uttrycket myntades egentligen redan 2006 av den amerikanska kvinnorättsaktivisten Tarana Burke. Hon förde en gräsrotskampanj på MySpace, främst för att uppmärksamma färgade kvinnor i utsatta områden som fallit offer för sexuellt våld.

En ung flicka hade berättat för Tarana Burke om vad hon hade utsatts för, men först senare kom hon på att hon skulle ha svarat ”me too.”

Det var startskottet för en kampanj som populariserades av skådespelerskan Alyssa Milano efter att hon i mitten av förra månaden uppmanat kvinnor att berätta sina historier under #metoo på social medier.

I USA har skådespelaren Kevin Spaceys påstådda övergrepp lett till att Netflix lagt ned tv-serien House of Cards där Spacey spelar huvudrollen.

I Sverige fick metoo-rörelsen snabbt fart. I den svenska kampanjen pekas i ett tidigt skede mediebolags medarbetare ut för att ha gjort sig skyldiga till trakasserier och övergrepp. Aftonbladet, TV4 och SVT startar utredningar av några av sina medarbetare.

En av de utpekade, TV4:s programledare Martin Timell, tas ur tjänst och kanalen plockar hans program ur tablån. Även den utpekade Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen petas som kolumnist på tidningens ledarsida och utreds internt.

Här är några av de uppmärksammade upprop som följt i metoo-rörelsens spår.

Annons
Annons

Uppläsning av vittnesmål från #Tystnadtagning på Södra teatern.

Foto: Emma-Sofia Olsson

2 / 10

#tystnadtagning

Uppläsning av vittnesmål från #Tystnadtagning på Södra teatern.
Uppläsning av vittnesmål från #Tystnadtagning på Södra teatern. Foto: Emma-Sofia Olsson

Den 8 november skrev 456 kvinnliga skådespelare på uppropet #tystnadtagning där de berättade om övergrepp i branschen. Uppropet som publicerades i SvD blev startskott på en lång rad liknande upprop från olika branscher.

#tystnadtagnings ursprung var en dold Facebook-grupp där kvinnliga skådespelare skrev om övergrepp de utsatts för. Uppropet publicerades som en debattartikel och innehöll ett flertal korta texter om övergrepp, varken förövare eller de som utsatts nämndes vid namn.

Uppropet fick ett massivt medialt genomslag och ledde till att kulturminister Alice Bah Kuhnke kallade in cheferna för Sveriges nationalscener till ett krismöte. Till SvD sa kulturministern att hon var ”chockad, äcklad och heligt förbannad”.

Efter uppropet har flera skådespelare polisanmälts, Kulturhuset Stadsteatern har avbrutit allt samarbete med en av landets största teaterstjärnor, Dramaten har ställt in en föreställningar och teaterhögskolor har sagt att de ska se över sina rutiner.

Annons
Annons

 Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokrati­minister, talar efter läsningen av de anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier på Södra teaterns scen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

3 / 10

#visjungerut

 Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokrati­minister, talar efter läsningen av de anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier på Södra teaterns scen.
 Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokrati­minister, talar efter läsningen av de anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier på Södra teaterns scen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Veckan efter publicerade Dagens Nyheter uppropet #visjungerut som 653 kvinnliga sångare i svensk opera- och konsertmiljö skrev under. Uppropet som inspirerats av #tystnadtagning innehöll en lång rad vittnesmål om bland annat våldtäktsförsök och grov sexistisk jargong på deras arbetsplatser.

Flera personer inom kulturvärlden reagerade på uppropet: Bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke höll möten med chefer inom scenkonsten på grund av uppropet.

– Det är helt oacceptabelt att det förekommer sexuella trakasserier på statliga institutioner, och det kommer teatercheferna att få veta. Jag vill förvissa mig om att de inser allvaret i det hela, att vi måste arbeta med att ta bort detta från arbetsplatserna, sa hon i samband med det till Expressen.

Annons
Annons
Foto: Annika Huett/Agent Molly & CO

4 / 10

#medvilkenrätt

Foto: Annika Huett/Agent Molly & CO

14 november var det dags för en yrkesgrupp utanför kulturvärlden att säga ifrån. Drygt 5 000 kvinnor i juristbranschen finns med i uppropet som publicerades i SvD – med vittnesmål om en utbredd tystnadskultur och omfattande trakasserier och övergrepp i branschen.

Ett flertal ledande personer på advokatkontor och domstolar reagerade på uppropet och flera chefer som SvD talade med sa att de skulle lyfta frågan.

Bland annat gick ett 60-tal chefer från Åklagarmyndigheten ut med ett gemensamt uttalande där de skrev: ”Vi har tagit del av uppropet #medvilkenrätt och berörts av vittnesmålen. Som chefer har vi ett stort ansvar för att motverka sådana oacceptabla beteenden”.

Fackförbundet Jusek uppmanade också alla medlemmar att engagera sig i arbetet mot sexuella trakasserier och att anmäla sitt intresse till facket.

Annons
Annons
Foto: TT

5 / 10

#imaktenskorridorer

Foto: TT

Den 17 oktober var det dags för 1 300 kvinnliga politiker att gå ut med uppropet #imaktenskorridorer. I uppropet krävde de att män inte längre ska kunna använda sexuella överträdelser för att tysta och skrämma politiskt engagerade kvinnor.

Efter uppropet bjöd initiativtagare från Grön ungdom in företrädare för ungdomsförbunden och Sveriges ungdomsorganisationer, för att diskutera hur sexuella trakasserier ska stoppas i framtiden.

Centerpartiet och Moderaterna startade utredningar efter anklagelser om misstänkta övergrepp eller trakasserier inom partiet. Även Kristdemokraterna uppgav för SvD att de ”vidtagit åtgärder”.

Några dagar efteråt uppgav Socialdemokraterna att de öppnar en metoo-kanal för att samla in vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp inom partiet.

Över 1 300 kvinnliga politiker i upprop mot sexövergreppsvd.se
Annons
Annons
Foto: Lise Åserud/TT

6 / 10

#teknisktfel

Foto: Lise Åserud/TT

Den 19 november samlades fler än 1 000 kvinnor i teknikbranschen under #teknisktfel. Kvinnorna beskrev i DN en sexistisk kultur i en mansdominerad värld.

Bland vittnesmålen: En kvinna beskrev hur hon blev överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök av två förövare som sa att tjejer inte hör hemma på arbetsplatsen. Arbetsgivarens företagshälsovård tyckte att kvinnan skulle klä sig mindre utmanande trots att hon hade varselkläder, skyddsskor och hjälm vid övergreppstillfället.

En annan kvinna berättade hur hennes chef slickade henne i örat efter en dans utan att vd:n sa ett ord. En kvinna vittnade om att hon fått en hand upp mellan benen med kommentaren: ”Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?”

Annons
Annons
Foto: TT

7 / 10

#deadline

Foto: TT

Bara ett par dagar senare var det dags för de kvinnliga journalisterna att berätta sina historier om sexism och övergrepp. Den här gången i mediebranschen. Över 4 000 journalister stod bakom uppropet #deadline.

En 23-årig praktikant berättade om hur en profil på ett stort medieföretag i ett öppet kontorslandskap frågade henne om hon gillar ”att suga kuk”. En annan gång drog han ner praktikanten i sitt knä, och pratade också sexualiserande om sin dåvarande fru.

En annan kvinna berättar hur en folkkär tv-profil körde efter henne i bil mitt i natten och skrek att hon – ”slynan” och ”horan” – ”fanimej” skulle hoppa in i bilen eftersom han inte ödslat tid på att prata med henne på krogen utan få något i gengäld.

Många av de berörda kvinnorna journalisterna har lämnat redaktioner för att komma undan. Vissa har till och med lämnat mediebranschen.

Annons
Annons

Anja Pärson var en av de idrottsstjärnor som deltog i uppropet.

Foto: Jessica Gow/TT

8 / 10

#timeout

Anja Pärson var en av de idrottsstjärnor som deltog i uppropet.
Anja Pärson var en av de idrottsstjärnor som deltog i uppropet. Foto: Jessica Gow/TT

Den 22 november samlades över 2 000 kvinnor i ett upprop under vinjetten #timeout i DN. Kvinnorna berättar om allt från sexistiska kommentarer i omklädningsrum till tafsande och våldtäkter.

En av de som deltig i uppropet var den före detta alpina stjärnan Anja Pärson.

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut, sa Anja Pärson till DN.

Annons
Annons

Gymnasieelever från hela Sverige deltog i uppropet.

Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

9 / 10

#räckupphanden

Gymnasieelever från hela Sverige deltog i uppropet.
Gymnasieelever från hela Sverige deltog i uppropet. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dagen efter idrottarna, den 23 november publicerade gymnasieeleverna sitt upprop i SvD. De 8 000 gymnasieeleverna höjde sin röst mot sexuella trakasserier i #räckupphanden.

Gymnasieeleverna vittnar bland annat om tafsande, kroppar som betygsätts och nakenbilder som sprids mellan eleverna på sociala medier.

”Skolan måste sluta uppfostra förövare och tysta deras offer”, skriver eleverna.

– Här ser man svart på vitt att skolmiljön inte varit trygg, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström till SvD.

Annons
Annons

Anställda vid Svenska kyrkan vittnar om trakasserier i uppropet #vardeljus.

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

10 / 10

#vardeljus

Anställda vid Svenska kyrkan vittnar om trakasserier i uppropet #vardeljus.
Anställda vid Svenska kyrkan vittnar om trakasserier i uppropet #vardeljus. Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Den 24 november gick drygt 1 300 anställda kvinnor vid Svenska kyrkan ut med uppropet #vardeljus. Uppropet och vittnesmålen presenterades i en blogg och i Kyrkans tidning.

De som undertecknat uppropet vittnar om trakasserier, kränkningar och våldtäkter. Ofta bemöts kvinnorna med misstro eller tystnad om de tar upp frågan med sina kolleger eller chefer.

”Också inom kyrkan har förövare skyddats, brottsutsatta bestraffats och övergrepp tystats ned. Också inom kyrkan har män uppmuntrats, befordrats och tagit plats på icke-mäns bekostnad. Det är nog nu.” lyder uppropet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons