Annons

Annika Creutzer:Upprörande skandal – tänk på det här som kund

Danske Bank är stor och välkapitaliserad. Kunderna borde därför inte vara allt för oroliga efter avslöjandena om ”affärerna” i Baltikum. Men det finns ändå några saker att tänka på.

Under strecket
Publicerad

Danske Bank lovar på sin hemsida att skandalen i Baltikum ”inte ska påverka de svenska kunderna villkor”.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Danske Bank lovar på sin hemsida att skandalen i Baltikum ”inte ska påverka de svenska kunderna villkor”.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Danske Bank lovar på sin hemsida att skandalen i Baltikum ”inte ska påverka de svenska kunderna villkor”.
Danske Bank lovar på sin hemsida att skandalen i Baltikum ”inte ska påverka de svenska kunderna villkor”. Foto: Tomas Oneborg

Fråga: Jag och min man har haft Danske Bank i många år, bolån, fondplaceringar olika konton och pensionsförsäkringar. Vi har alltid varit mycket nöjda. Bara för någon månad sedan fyllde jag i en enkät om vad jag tycker om banken. Enbart positiva svar.

Sedan kom skandalen i Estland.

Skall vi lämna Danske Bank utifrån att det ryktas om stora bötesbelopp? Lyder Danske bank i Sverige under samma lagar som i Danmark? Jag kanske oroar mig i onödan, men man vill ju inte riskera att förlora allt.

Det som skett i Baltikum är djupt upprörande och jag förstår din oro.

Annika Creutzer: Det som skett i Baltikum är djupt upprörande och jag förstår din oro. Men du behöver, av flera anledningar, ändå inte vara så orolig, Danske Bank är en stor och välkapitaliserad bank.

Annons
Annons

Samtidigt vet vi också efter två stora bankkriser att även de största och stabilaste bankerna kan behöva stöttas. Den svenska modellen från 90-talskrisen är då mest trolig. Staten går in med garantier men kan, om pengar betalas ut, kräva att få ta över aktier i banken. När det har hänt har kunderna inte påverkats.

Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank

Det är det alltid bra att veta hur säkra affärerna med en bank är. Här är de fem faktorerna som jag tycker är viktigast:

1. Kontrollen

För det första är Danske Bank en filial till moderbolaget som har sitt säte i Danmark. Det är alltså den danska finansinspektionen som granskat banken efter det som skett och konstaterat att banken är stabil, även om det inträffade kan innebära framtida böter eller andra sanktioner. Danska Finansinspektionen har givetvis informationsutbyte med den svenska myndigheten och Danske Bank är skyldig att följa svensk lagstiftning.

2. Insättningsgarantin

Du skriver att ni har sparkonton i banken. Då är det bra att veta att för sparpengar som finns hos banken på konton i Sverige gäller insättningsgarantin, vilket är likadant i alla EU-länder. Det innebär att det per sparare och bank finns ett skydd på upp till 950 000 kronor (eller 100 000 euro). Nu finns det inget som tyder på att Danske Bank skulle få några svårigheter och att sparpengarna skulle vara i fara. Men jag rekommenderar alltid att spara där det finns insättningsgaranti.

3. Fondförvaltningen

Ni har också fondsparande. Alla fondbolag är skyldiga att förvara sina tillgångar i ett förvaringsinstitut som inte är en del av fondbolaget. Mindre fondbolag brukar välja någon av de stora bankerna. I Danske Banks fall har fondbolaget banken som sitt förvaringsinstitut. Förvaringsinstitutet är skyldig att genom täta kontroller säkerställa att det faktiska värdet på aktier och andra tillgångar stämmer med det fondbolaget anger.

Annons
Annons

4. Bolån

Banker kan aldrig kräva tillbaka lån för att det går dåligt för verksamheten. Sedan några år tillbaka är det dessutom lag på att en bank inte får säga upp ett lån om låntagaren sköter sina räntebetalningar och amorteringar. Däremot är det fritt att sätta låneräntorna, men en femårsränta kan bara ändras vart femte år. Det vore dock självmord för en bank att chockhöja räntorna, då skulle låntagarna raskt byta till andra banker som erbjuder bättre villkor.

Däremot tycker jag att ni ska hålla koll på de rabatter ni fått och se till att ni får ha dem även i fortsättningen. Jag hoppas och tror att banken inte kommer att bli svårare när det gäller att pruta på räntorna, men det är alltid bra att hålla koll på denna form av smyghöjning av räntorna.

Notera också att Danske Bank på sin hemsida lovar att skandalen i Baltikum inte ska påverka de svenska kunderna villkor.

5. Aktien

Största risken tar den som är aktieägare. Kursen har redan påverkats negativt och om det kommer besked om sanktioner kan det bli rejäla kursfall. Omvänt – om det visar sig att inget stämmer kan det bli en rekyl uppåt.

Andra bankaktier påverkas också av Danske Bank-affären, det har vi redan sett. Nu riktas också ljuset mot Nordea efter nya avslöjanden. När denna typ av ”bankaffärer” sätter igång kan det ta ett par år innan allt är genomlyst och alla eventuella sanktioner är fastställda. Bankaktier kan därmed gå från att vara stabila utdelningsaktier till aktier med högre risk och större kurssvängningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons