Annons

Upprorsmakare ritar om Sveriges vårdkartor

Det pågår ett vårduppror i den gamla garnisonsstaden Eksjö. Läkare och sjuksköterskor tog saken i egna händer och startade partiet Bevara akutsjukhusen som snart tar plats i Region Jönköping.

Sjukvårdspartier finns nu i rekordmånga landsting. I Norrbotten är det regionens största parti.

Under strecket
Publicerad

Ett nytt sjukvårdsparti från Eksjö kom in i landstingsfullmäktige i Jönköpings län. På bilden läkarna Martin Nedergaard Hansson, Linda Gerdin och Magnus Bodenäs. 

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4
Bild 2 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 3 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4

Ett nytt sjukvårdsparti från Eksjö kom in i landstingsfullmäktige i Jönköpings län. På bilden läkarna Martin Nedergaard Hansson, Linda Gerdin och Magnus Bodenäs. 

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Partiet som skrällde i Jönköpings län
Ett nytt sjukvårdsparti från Eksjö kom in i landstingsfullmäktige i Jönköpings län. På bilden läkarna Martin Nedergaard Hansson, Linda Gerdin och Magnus Bodenäs. 
Ett nytt sjukvårdsparti från Eksjö kom in i landstingsfullmäktige i Jönköpings län. På bilden läkarna Martin Nedergaard Hansson, Linda Gerdin och Magnus Bodenäs.  Foto: Tomas Oneborg

Det politiska landskapet har förändrats i landstingsvärlden. Gamla maktfästen faller när Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna backar – och SD har blivit tungan på vågen på flera håll.

Samtidigt har både nya och gamla sjukvårdspartier ritat om kartan i hela sju regioner.

För att ta reda på vad de vill tar vi oss ner över det småländska höglandet, till idyllen Eksjö med sin fina gamla träbyggelse runt Stora torget. Här finns Bevara akutsjukhusen som startades för bara ett halvår sedan av vårdpersonal på Höglandssjukhuset.

Partiets övergripande mål är att rädda kvar fullvärdiga akutsjukhus i både Eksjö och Värnamo. På dessa orter fick det nya partiet 32 respektive 27 procent av rösterna i landstingsvalet. I hela Region Jönköping blev det 9 procent och 7 mandat i fullmäktige.

Annons
Annons
Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hör väljarna i Eksjö om uppstickarpartiet

Nu samtalar de som bäst med såväl Alliansen, som styrt i tolv år, som den rödgröna oppositionen. De vill samarbeta med alla utom SD och få inflytande, men inte sitta i någon koalition. De vill behålla sitt oberoende.

Hur gick det här till?

– Det var vår frustration över att ingen lyssnade. Som vårdpersonal ville vi träffa politikerna, men de dök aldrig upp till mötena. Okej, då får vi väl mötas på deras arena i stället, i fullmäktige, tänkte jag, säger ST-läkaren och initiativtagaren Martin Nedergaard-Hansen.

Inget parti i regionen vill officiellt ta bort det akuta dygnet-runt-uppdraget eller BB i Eksjö och Värnamo. Men Magnus Bodenäs, ortoped och partiets tredjenamn, anser att många beslut i Jönköping innebär att man nu centraliserar även icke-högspecialiserad vård.

Han menar att den kirurgiska bredden utarmas så att man till slut inte kan hålla uppe kompetensen för att sköta den akuta kirurgin.

– Duktig personal slutar och vi har svårt att locka hit personal och på sikt fungerar vi inte som ett fullvärdigt akutsjukhus. Om det här beror på att politikerna inte förstår konsekvenserna av sina beslut eller om de har en dold agenda vet jag inte. Men vi måste sätta stopp för det i vilket fall, säger Magnus Bodenäs.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Foto: Tomas Oneborg

Oftast är det missnöjda invånare som startar partier som kämpar för att behålla sina lokala akutsjukhus. Man är emot centraliseringen av akutsjukvården till de större städerna. Men i Region Jönköping och i landstinget Sörmland är det vårdpersonalen som bildat partierna.

Har ni inte andra kanaler att påverka, fackligt eller via möten direkt med ansvariga politiker?

– Vi når ju inte fram. Våra förslag förvanskas eller missförstås. Oron är nog störst hos dem som har anknytning till sjukvården. Vi ser vad besluten leder till innan invånarna gör det. Vi vill bromsa i tid, men lyckas vi inte växer det här vårdupproret till en folklig vrede.

Vad har ni för krav?

– Vi vill ha ett påskrivet kontrakt som definierar sjukhusens innehåll med en öppen akut dygnet runt för kirurgi, ortopedi och medicin, BB, intensivvård, operation och vårdavdelningar. Dessutom en seriös plan för att säkra bemanningen och att kommunicera med personalen. Om de traditionella partierna tar ansvar för det behövs vi inte längre, säger Magnus Bodenäs.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) hoppas på ett samarbete – men menar att Bevara akutsjukhusen måste ta ansvar för helheten om de ska vara med och styra. Det kan inte bara handla om sjukhusen i Eksjö och Värnamo.

– Vi har misslyckats med att kommunicera med personalen på ett bra sätt, men det finns inga planer på att lägga ner dessa sjukhus. Det inträffar bara om man förstatligar alla sjukhus, säger hon.

Marcus Eskdahl (S) anser att ett nytt styre är viktigast för regionen. Därför vill han ha samtal med det nya partiet och locka över något borgerligt parti.

– Vi har inte kunnat kanalisera personalens frustration. Men Bevara akutsjukhusen har vuxit fram i kritiken mot Alliansen och vi står varandra väldigt nära, säger han.

Annars har Sollefteå blivit den starkaste symbolen för konflikten om de små akutsjukhusen, centralisering kontra decentralisering och dragkampen mellan stad och land. Men också om medbestämmande och demokrati.

I Västernorrland gör nu det regionala sjukvårdspartiet en stark comeback. Och katastrofen för Socialdemokraterna – som trots löften om motsatsen stängde Sollefteås BB strax efter valet 2014 – är enorm. I landstingsvalet rasade S från nästan egen majoritet till 35 procent och just i Sollefteå tappade man nästan allt – från 47,6 till 14 procent. Valsveket kostade en tillbakagång med svindlande 33,6 procentenheter.

Vinnare blev Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet som kämpat hårdast för att återställa Sollefteå sjukhus med BB, akutkirurgi och akutortopedi. Hur det nya landstingsstyret ska se ut är fortfarande oklart, men ockupationen i sjukhusentrén som redan pågått i snart två år fortsätter tills BB öppnar igen. Och det kan tidigast bli 2020.

Ett av de äldsta sjukvårdspartierna finns i Norrbotten. Det startades till valet 1994 av Kenneth Backgård i protest mot att det nya länssjukhuset placerades i Sunderbyn, som ligger mitt emellan Luleå och Boden.

Partiet har fortsatt växa och i valet för två veckor sedan blev man största parti i region Norrbotten med nästan 35 procent av rösterna. I Kiruna fick man 70 procent.

Efter 84 år inträffar nu det historiska att Socialdemokraterna tvingas lämna ifrån sig makten.

– Nu är vi där och vi samtalar med Centern och Moderaterna för att ta över ett styre som för länge sedan gått i stå. Det är en poäng i sig, men är inte den viktigaste frågan, säger Dan Ankarholm från Råneå och som sitter i sjukvårdspartiets styrelse.

– Det är vår kamp mot centraliseringspolitiken, att all vård ska koncentreras till kusten. Med våra avstånd häruppe med 25 procent av landets yta måste en bra vård finnas nära människor. Det är det vi slåss för, säger han.

Efter reklamen visas:
4 problem för nya regeringen inom vården
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons