Annons

Uppsala och Dalarna börjar operera igen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

De båda regionerna Uppsala och Dalarna genomför planerade operationer under tisdagen. I Uppsala har stoppet, som orsakats av brist på sjukvårdsmaterial, pågått i tio dagar.

Under strecket
TT
Publicerad

Materialtillgången är nu något bättre. Arkivbild.

Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1

Materialtillgången är nu något bättre. Arkivbild.

Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
Materialtillgången är nu något bättre. Arkivbild.
Materialtillgången är nu något bättre. Arkivbild. Foto: Erik Nylander/TT

Materialläget är något bättre nu, men båda regionerna håller öppet för att snabbt ändra besluten.

– Läget är instabilt, vi kan behöva fatta nya beslut snabbt, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I Dalarna är det upp till varje verksamhet att avgöra huruvida de planerade operationerna kan genomföras, berättar Ann-Sofi Masth, pressansvarig för region Dalarna.

– Men vi har inget stopp i dag, säger hon.

Båda regionerna har dock många operationer som måste tas igen efter stoppet.

– Vi måste jobba i fatt puckeln nu. Det kan hända att vi måste vända oss till andra sjukhus och köpa in operationer, säger Mikael Köhler.

I Västmanland var förhoppningen under måndagseftermiddagen att operationerna skulle kunna återupptas i Köping under onsdagen, där mindre operationer utförs. Under torsdagen hoppas också chefsläkaren Liselott Sjöqvist att sjukhuset i Västerås kan operera enligt den normala planen.

Annons
Annons

– Vi har fått in lite mer material, men vi behöver också bygga upp ett lager för att klara oss, säger hon.

I Region Örebro råder fortfarande stabsläge på grund av materialbristen, men operationerna genomförs som vanligt. Även i Sörmland bedrivs vården som vanligt, där finns ett eget lager och fördelning sker därifrån ut till verksamheterna.

Företaget Apotekstjänst har nu tagit en expert på leveranser från företaget som tidigare hade uppdraget, Mediq.

Vd:n för företaget, Tomas Hilmo, lämnade både som vd och styrelseordförande i Apotekstjänst i lördags natt. För närvarande finns ingen vd i företaget.

Detta kommunicerades dock inte förrän på måndagen, enligt Apotekstjänst på grund av att företaget upprättat en kommunikationsplan som innebar att personalen skulle få informationen först.

Företaget uppger på sin hemsida att informationen om vd-avhoppet lämnades under det krismöte som hölls med regionpolitikerna och varuförsörjningsnämnden på måndagsförmiddagen.

Ordförande i nämnden, Behcet Barsom (KD), sade dock att han inte kände till att vd lämnat förrän ett par timmar efter mötet på måndagen då TT ringde upp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons