X
Annons
X
Recension

Kärlek på hjul Uppvaktning går inte på räls i ”Kärlek på hjul”

Kvinnokarlen Jocelyn måste upprätthålla lögnen att han är rullstolsburen i franska komikern Frank Duboscs långfilmsdebut. Men skrapar man för mycket på filmens handling försvinner den.

Frank Dubosc och Alexandra Lamy i ”Kärlek på hjul”. Foto: Njutafilms
Läs mer om Nya filmer

Kärlek på hjul

Regi
Franck Dubosc
Genre
Komedi
Manus
Franck Dubosc, Declan May
Medverkande
Franck Dubosc, Alexandra Lamy, Elsa Zylberstein

1 tim 48 min. Barntillåten.

Betyg: 3 av 6

Det första vi ser är hans dyra ormskinnsboots, hur de smäller i golvet när han just har landat på Charles de Gaulle och tar sig fram till passkontrollen, där han skamlöst raggar på kvinnan i luckan. Då vet vi två saker: Jocelyn (Frank Dubosc) kan gå utomordentligt väl och han är höggradigt intresserad av att bekanta sig med kvinnor, alla kvinnor, eller åtminstone de kvinnor vars utseende han finner agreabelt.

Inför bästisen Max förklarar Jocelyn sin strategi i nästa sekvens. Han vill erövra sitt villebråd, men inte som sig själv, det är ingen sport. Han vill spela någon annan, där ligger utmaningen som gör livet spännande. De olika kvinnorna bryr han sig överhuvudtaget inte om, de är helt utbytbara.

Ska vi bli upprörda nu? Ska vi börja tala om metoo? Vi noterar ju utan någon tvekan hur kameran har övertagit Jocelyns målinriktade blick, också då denne själv inte är närvarande. Så när den blonda grannen Julie (Caroline Anglade) gör entré i Joyelyns (döda) mammas lägenhet, ligger fokus på hennes åtsmitande jeansshorts. Objektifierande? Tja, kanske. Men det är ju i så fall exakt det filmen handlar om: ett snävt perspektiv som öppnas genom nya insikter. Vilket i all sin gubbighet är om inte genialt så åtminstone funktionellt: Dubosc kan både ha sin liderliga attityd och äta upp den med (låtsad?) präktighet när han utsätter den för (mild) kritik.

Annons
X
Efter reklamen visas:
Kärlek på hjul

Så där sitter han alltså, Jocelyn, inte bara i mammans lägenhet utan dessutom i hennes gamla rullstol. Av en slump bara. Och in kommer den snygga Julie och avslöjar bums att hon hjälper människor som han eftersom hon arbetar som personlig assistent. Inte kan han resa sig ur stolen och spräcka illusionen då. Han vill ju erövra henne samtidigt som han spelar rollen som rullstolsburen, vilken utmaning kunde vara mer spännande? Och i egenskap av rörelsehindrad kan han be henne plocka upp saker från golvet, vilket ger honom en mycket fördelaktig vinkel för att kasta ögon ner i hennes urringning (detta är alltså innan ”kritiken” kopplas på).

Nu är Julie inte särskilt intresserad. Men hon har en syster, Florence (Alexandra Lamy), som ”också” sitter i rullstol. Kanonsnygg även hon. Och intelligent, kultiverad och charmerande. Vad göra? Jocelyn sitter kvar i sin rullstol, driver sin uppvaktning (nu av Florence) allt längre utan att ha någon riktigt utarbetad strategi för slutspelet. Vilket bäddar för en hel del situationskomik.

”Kärlek på hjul” är den i hemlandet mycket etablerade komikern och filmstjärnan Duboscs regidebut. Det finns ingen anledning att lägga pannan i alltför djupa veck över handlingen, skrapar man alltför mycket på den, försvinner den. Men det är rätt troligt att den som tror sig gilla sånt här kan förströ sig med detta med viss behållning.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X