Annons

Anders Q Björkman:Ursäkten Horace Engdahl aldrig själv lär uttala

När Sara Danius lämnar Akademien behöver De aderton välja in tre nya ledamöter för att bli fulltaliga. Men innan dess: där finns en ännu viktigare rekrytering att göra.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius har förmodligen nu fått den ursäkt Horace Engdahl aldrig själv lär uttala.

Foto: TT
Efter reklamen visas:
Sara Danius lämnar Akademien för gott

Säg hej till den nya, ödmjuka Svenska Akademien. Borta är den vars ledamöter boxar på journalisters mikrofoner, skriver elaka artiklar om varandra och sturskt avfärdar Nobelstiftelsens propåer.

Numera lystrar Akademien till förmaningar från Nobelprisets förvaltare. Och i tisdagens pressmeddelande om att Sara Danius för gott lämnar församlingen ber man till och med om ”ursäkt för sin del” i en ”affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor” som Akademien nu erkänner uppstod när Danius i förtid lämnade posten som ständig sekreterare. Förmodligen har vi därmed fått höra den ursäkt som Horace Engdahl själv aldrig lär uttala.

Men försonliga ord hade ändå inte räckt för att åstadkomma ett fredligt avslut på Sara Danius tid i Akademien, vilket inte är oväntat med tanke på att hon enligt egen uppgift för bara några dagar sedan erbjöd sig att återkomma som ständig sekreterare. Naturligtvis har det också krävts pengar. En uppgörelse ger Danius 21 månadslöner räknat från april förra året, sammanlagt 2,1 miljoner kronor, skriver hon själv i sociala medier.

Annons
Annons

Sara Danius har förmodligen nu fått den ursäkt Horace Engdahl aldrig själv lär uttala.

Foto: TT

Nu återstår bara resten: att se till att man återfår allmänhetens och – framför allt – Nobelstiftelsens förtroende

De aderton mister en av sina yngsta ledamöter – 56 år – och har numera en genomsnittsålder på drygt 72 år. Av de återstående ledamöterna är enbart fyra yngre än 70 år, maxåldern för en ständig sekretare. En av de fyra, Peter Englund, har redan gjort denna ”värnplikt”, som han beskrivit uppdraget som. Återstår alltså att se om juristen Eric M Runesson, 58, språkforskaren Tomas Riad, 59, eller litteraturvetaren Mats Malm, 54, får ta över efter Anders Olsson, som fyller 70 i sommar.

Sara Danius har förmodligen nu fått den ursäkt Horace Engdahl aldrig själv lär uttala.
Sara Danius har förmodligen nu fått den ursäkt Horace Engdahl aldrig själv lär uttala. Foto: TT

Dessutom var Danius en av de mest färgstarka ledamöterna och lyckades engagera allmänheten – bland annat genom att våga ta tag i frågan om Akademiens koppling till Jean-Claude Arnault. Detta engagemang ledde ibland också till väl ytliga knytblusmanifestationer, där Akademiens kris förenklades till en konflikt mellan kvinnor och män, fastän den var mer komplicerad än så. Men i sitt pressmeddelande från tisdagen lyfter även Akademien fram ”den starka personliga närvaro genom vilken Sara Danius har förhöjt intresset för Akademiens verksamhet”.

Nu återstår bara resten: att se till att man återfår allmänhetens och – framför allt – Nobelstiftelsens förtroende, så att man åter kan dela ut Nobelpriset i litteratur. Dessutom att välja in nya ledamöter till stolarna nummer 7 (efter Sara Danius), 9 (Jayne Svenungsson) och 13 (Sara Stridsberg).

Akademien framstår i dag som ödmjukare och modernare, men efter ett drygt år av klantig mediehantering, ständiga läckor och pr-mässiga dikeskörningar, vill jag framhålla den kanske viktigaste rekryteringen som krävs för att man ska stå än bättre rustad för framtiden: anställ en kommunikationsstrateg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons