Annons

Starkaste börsdagen på 10 år – Wall Street upp 5 procent

Den deppiga julaftonen på Wall Street är som bortblåst. Procentuellt räknat, blev annandagen den starkaste börsdagen sedan 2009. Rekyl med oljeprisrusning och starka siffror från julhandeln eldade på en sällan skådad uppgång trots trevande inledning.

Under strecket
Publicerad

Arkiv.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1

Arkiv.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1
Arkiv.
Arkiv. Foto: Richard Drew/AP

Den förut så oroliga US-börsen fick glädjefnatt på onsdagen. En rekyl som övergick i rusning till köp, lyfte de breda indexen upp från tidigare nivåer som var hotande nära björnmarknadsterritorium. Vid stängning var raset från julafton utraderat med råge. Så här gick det upp på annandagen:

  • Dow Jones: +5,0 %
  • S&P 500: +5,0 %
  • Nasdaq: +5,8 %

Jämfört med julaftonen bar det upp rejält, cirka 1 000 punkter, det vill säga den starkaste dagen på tio år för S&P 500.

De främst bakomliggande faktorerna är en rejäl oljeprisförstärkning som lyfte energisektorn med i snitt över 6 procent och styrketecken från julhandeln som lyft konsumentbolagsaktier. Mastercards indikationer pekar på att decemberhandeln varit 5,1 procent bättre än i fjol, vilket är nytt rekord.

Annons
Annons

I ljuset av detta steg Amazon 9,4 procent och flera av de detaljhandelskedjor som pressats hårt på sistone gavs rejäl lättnad. Tesla var dock allra största vinnare på Nasdaq, 10,4 procent upp.

Med det kunde den senaste tidens turbulens för dagen läggas åt sidan, skriver CNBC. Turbulensen har skapats av en kombination av illavarslande tecken runt att konjunkturen kan vara på väg att vända ner och den politiska turbulensen i USA.

Rykten har gjort gällande att president Trump är på väg att sparka finansminister Steven Mnuchin och Federal Reserves ordförande Jerome Powell, något som i dag förnekades av Trumps rådgivare Kevin Hassett.

Svängningen till full köpglädje kom efter åtta dagars fallande kurser på Wall Street. Enbart på julaftonen föll kurserna med 2,9 procent.

När Stockholmsbörsen öppnar efter helgerna på torsdagsmorgonen, får man räkna med rejäla kursrörelser. Svängningarna kommer troligen att hålla i sig under mellandagarna.

Wall Streethttps://omnieko-chart-snapshots.omni.news/webview/0P4Lll

New York-börserna på julafton
Dow Jones: −2,9 %
S&P 500: −2,7 %
Nasdaq: −2,4 %

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons