Annons

USA-utspel i handelskriget: Kina fuskar med valutan

USA:s finansminister Steven Mnuchin.
USA:s finansminister Steven Mnuchin. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

"Kina är en valutamanipulatör", deklarerar USA:s finansminister Steven Mnuchin sedan Kina visat att de är beredda att använda valutan i konflikten.

Handelskriget mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, har gått in i en ny fas.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Detta är något som potentiellt kan förändra spelplanen, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

– Om det här utvecklar sig till ett valutakrig blir det ännu mer oförutsägbart och potentiellt jobbigt, tillägger han.

De senaste skottsalvorna i handelskriget, först förra veckans hot om nya tullar från USA och nu Kinas svar med stopp för import av jordbruksprodukter från USA och kraftiga valutafall, befaras kunna slå hårt mot världshandeln och därmed den globala tillväxten.

Börser och marknadsräntor faller, medan priset på guld och kryptovalutan bitcoin drar iväg uppåt. På Wall Street föll teknikorienterade Nasdaq med 3,5 procent och Dow Jones industriindex med 2,9 procent. Nedgångarna är de största hittills i år.

Marknadsturbulensen dämpade sig något under tisdagens avslutande börshandel i Asien och den inledande europeiska tisdagshandeln. Men det så kallade skräckindexet, CBOE:s Vix-index, har lyft till 23 procent. Det är den högsta nivån på över två månader för Vix-index, som mäter marknadsturbulensen och som ses som en bra indikator för stämningsläget bland investerare.

Annons
Annons

I en kommuniké , där Kina stämplas som valutamanipulatör och anklagas för att ha brutit mot sina åtaganden på G20-möten om att inte konkurrera med devalveringar, skriver USA:s finansminister Steven Mnuchin att han vill att Internationella valutafonden (IMF) hjälper USA att se till att de konkurrensfördelar som Kina får av den billiga kinesiska yuanen elimineras.

President Donald Trump hade inför kommunikén, med inlägg på det sociala nätverket Twitter, både brännmärkt Kina som valutamanipulatör och begärt att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) går till motangrepp.

För det skuldtyngda Kina innebär en svagare valuta ökade lånekostnader. Men valutaförsvagningen gynnar samtidigt kinesisk export, då den gör kinesiska varor billigare jämfört med motsvarande varor från andra länder.

Det går samtidigt att tolka läget som positivt enligt Javeus, som ser det som en möjlighet att Kina och USA faktiskt gör upp om ett handelsavtal när riskerna för allvarliga konsekvenser av handelskriget blir större.

– Den typen av kovändning är ju inte ovanlig från Donald Trumps sida, säger han om sannolikheten för att det eskalerade handelskriget kan få parterna att inse vad som står på spel.

USA:s stämpling av Kina som valutamanipulatör kommer sedan Kinas valuta i måndags föll under 7 yuan per dollar, den lägsta nivån sedan 2008. Detta samtidigt som Kinas handelsdepartement meddelat att man slutar köpa jordbruksprodukter från USA.

Kinas beslut om jordbruksprodukter från USA kommer i sin tur sedan Donald Trump, efter förra veckans handelssamtal mellan USA och Kina i Shanghai flaggat för nya strafftullar mot Kina.

I fjol rasade Kinas import av jordbruksprodukter från USA till 9,1 miljarder dollar, ned från 19,5 miljarder ett år tidigare, rapporterar Reuters med hänvisning till branschorganisationen American Farm Bureau.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons