Annons

USA-börsen föll inför fredagens handelssamtal mellan USA och Kina

 Kinas vice premiärminister Liu He.
Kinas vice premiärminister Liu He. Foto: Mark Schiefelbein / TT / NTB Scanpix

Detta sedan investerare tvivlat på samtalen blir framgångsrika. Kina tillbakavisar amerikanska uppgifter om att de föreslagit import av amerikanska varor för 200 miljarder dollar för att minska sitt handelsöverskott. Landet har dock gjort eftergifter kring durra som används för framställning av djurfoder. Investerare repade dock visst mod under fredagen vilket visas i de amerikanska terminerna som stiger något inför eftermiddagens börsöppning.

Under strecket
TT
Publicerad

Det breda amerikanska S&P500-indexet var först upp men föll sedan tillbaka och stängde på svagt minus, likaså teknologitunga Nasdaq Composite. När handelsavtalen drog igång under fredagen uppgav amerikanska tjänstemän för CNN att Kina föreslagit ökad import av amerikanska varor för runt 200 miljarder dollar. Detta i ett försök att minska handelsöverskottet. Detta tillbakavisades dock av Kinas utrikesministerium. Kina framhåller dock att handelssamtalen varit konstruktiva. Att Kina minskar sitt handelsöverskott gentemot USA har varit ett av president Donald Trumps krav inför samtalen mellan länderna.

Vissa eftergifter märktes dock i förhandlingarna. Kina meddelade senare att de lägger ned en antidumpningsutredning kring durra importerad från USA. Det var i april som Kina införde rejäla tariffer på importen av durra från USA, kort efter att USA förbjudit kinesiska telekombolaget ZTE att köpa in amerikanska komponenter.

USA är världens största producent av durra och den största leverantören till just Kina. Durra används bland annat för framställning av djurfoder.

Annons
Annons

Under mötet sade kinas vice premiärminister Liu He att de två länderna borde arbeta tillsammans med ömsesidig respekt för att främja stabila och sunda band, enligt den statskontrollerade tidningen Folkets dagblad. Båda parter bör försöka säkerställa att handelssamarbetet fortsätter att vara "ballast och propeller" i ländernas relation, uppges han säga.

Enligt Vita huset framförde USA "Trumps tydliga mål att handelsförbindelserna med Kina ska vara rättvisa".

Samtalen hålls sedan de båda ländernas regeringar hotat den andra sidan med nya tullar för hundratals miljarder. Tidigare i maj besökte USA:s finansminister Steven Mnuchin Peking med en delegation för att diskutera handelsfrågor.

Under natten till fredag var det en blandad utveckling på de asiatiska börserna Det japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,53 procent. Idag stiger det svenska OMXS30-indexet med 0,38 procent. På Europabörserna har det varit måttliga nedgångar. Det breda Europaindexet Stoxx 600 är ner med 0,23 procent. De amerikanska terminerna pekade vid 13-tiden uppåt. SP500-terminen var upp med 0,20 procent medan Nasdaq-terminen steg med 0,23 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons