Annons

USA-data ingen ”game-changer”

Fönster monteras på en fabrik i Warroad, Minnesota.
Fönster monteras på en fabrik i Warroad, Minnesota. Foto: Elizabeth Flores/TT

Den välbevakade amerikanska arbetsmarknadsstatistiken var något svagare än väntat i december, men ändrar inte bilden av en god amerikansk ekonomi.

Under strecket
Publicerad

Sysselsättningen i den amerikanska ekonomin ökade med 145 000 personer i december, vilket var lägre än väntade 160 000. Arbetslösheten var oförändrad på 3,5 procent och lönerna ökade med 2,9 procent under de senaste tolv månaderna. Det var lägre än väntade 3,1 procent.

Marknadsreaktionen på de finansiella marknaderna – inklusive börserna, marknadsräntor och på valutamarknaden – var klart begränsade, enligt Michael Boström, analyschef på Danske Bank Markets i Sverige.

– Även om siffrorna var lite svagare och även lönesiffrorna, tror jag inte det ändrar policy-setupen för Fed, säger Michael Boström.

– Det är definitivt inte någon game-changer, tillägger han.

Han noterar att sysselsättningsökningen har växlat ned något under de senaste månaderna men säger att arbetsmarknaden ”i grunden är ganska stark” samtidigt som löneökningstakten inte ser ut att accelerera.

Michael Boström räknar med att Fed fortsätter ligga still med styrräntan under ”ganska lång tid”.

– De har inget inflationsproblem och samtidigt är ekonomin hyfsat okej, säger Michael Boström.

I november och oktober reviderades sysselsättningen ned med sammanlagt 14 000.

Reaktionen efter statistiken, som släpptes kl 14.30, blev en initial nedgång i fröhandeln på de amerikanska börserna, men att reaktionen blev högst tillfällig.

Stockholmsbörsen inledde fredagen på svagt minus och storbolagsindexet OMXS30 står strax efter kl 16 på minus 0,5 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons