Annons

"USA en nation av invandrare – tillhör oss allihop"

Oinformerad rasist. Så avfärdas Donald Trump när SvD besöker en moské i Brooklyn, New York. Över hela USA riktas nu hot och våld mot muslimer, sedan islam den här hösten gjorts till syndabock för terrorism i den politiska debatten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Imamen Yasin Alabbadi (till höger) utanf ör Greenpoint Islamic Center.

Foto: Pontus H öökBild 1 av 3

Från vänster:: Abdo Alquhshi och Sam Quhshi.

Foto: Pontus Höö kBild 2 av 3

I moskén i Greenpoint, Brooklyn, är reaktionerna starka på Trumps utspel om muslimer.

Foto: Pontus HöökBild 3 av 3

Imamen Yasin Alabbadi (till höger) utanf ör Greenpoint Islamic Center.

Foto: Pontus H öökBild 1 av 1
Imamen Yasin Alabbadi (till höger) utanf ör Greenpoint Islamic Center.
Imamen Yasin Alabbadi (till höger) utanf ör Greenpoint Islamic Center. Foto: Pontus H öök

NEW YORK. Män i alla åldrar strömmar ut från moskén Greenpoint Islamic Center och tar på sig skorna som de lämnat på trappan till det gula tegelhuset på Leonard Street i Brooklyn. En fredagsbön har just avslutats och en annan ska inledas om några minuter av imamen Yasan Alabbadi. Kvinnor har separat ingång till moskén.

Salim Khassa driver ett filmdistributionsbolag på Manhattan Avenue i närheten. Han menar att presidentkandidaten och miljardären Donald Trumps utspel om inresestopp för muslimer enbart spelar terrororganisationen Islamiska staten, IS, i händerna eftersom det ger en bild av att USA är i krig med islam.

– Donald Trump är definitivt rasist, det han säger bygger på fördomar och är oamerikanskt. Och det här är samtidigt precis vad IS vill, säger han.

Annons
Annons

Från vänster:: Abdo Alquhshi och Sam Quhshi.

Foto: Pontus Höö kBild 1 av 1

Flera republikanska politiker har krävt att USA vägrar ta emot muslimska flyktingar från Syrien. Och i måndags lanserade Donald Trump, som leder överlägset bland de ännu över dussinet republikanska presidentkandidaterna, idén att utestänga alla muslimer från USA ”tills våra företrädare kan fundera ut vad som pågår”.

Från vänster:: Abdo Alquhshi och Sam Quhshi.
Från vänster:: Abdo Alquhshi och Sam Quhshi. Foto: Pontus Höö k

Återigen dras likhetstecken mellan islam och terrorism, noterar flera av besökarna vid moskén i Brooklyn. Och som ett brev på posten tycks islamofobi och hatattacker nu öka i hela USA. Efter terrorattacken i Paris förra månaden och, strax därefter, i kaliforniska San Bernardino har människorättsgrupper och islamiska organisationer rapporterat hot och våldsbrott riktade mot muslimer från kust till kust.

– Det var en attack i lördags mot en affär med muslimsk ägare i Queens. Efteråt kom alla möjliga i grannskapet och gav honom kärlek och stöd, berättar Sam Quhshi som sitter i moskéns styrelse.

Liknande attacker och hot har inträffat under hela året, men tycks har exploderat under november. En rapport från USA:s största muslimska organisation Council on American-Islamic Relations, CAIR, som CNN läst listar minst 63 attacker och incidenter riktade mot amerikanska muslimer från nyår till den 8 december. 2010 var antalet 53, enligt CAIR.

Annons
Annons

I moskén i Greenpoint, Brooklyn, är reaktionerna starka på Trumps utspel om muslimer.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1

Vid en moské i Philadelphia hittades nyligen ett grishuvud på trappan. I en annan incident avlossades skott mot en moské i Connecticut. I torsdags evakuerades CAIR:s eget högkvarter i Washington sedan ett misstänkt brev med ett okänt medel i hittats i posten. Och dagen före rapporterade CAIR om vad man ansåg vara försök från vit makt-rörelsen Ku Klux Klan att värva nya medlemmar för att ”bekämpa spridningen av islam”.

– Om USA:s president skulle prata som Donald Trump gör så skulle vi muslimer ha betydligt mer problem än vi har, konstaterar Sam Quhshi.

Hans kompis Abdo Alquhshi står bredvid på trottoaren utanför moskén i Brooklyn.

– Vi är förstås allihop emot IS, vi fördömer det de gör. Det är galna individer. Ingen jag känner stödjer dem, säger Abdo Alquhshi.

Imamen, Yasan Alabbadi, kliver ut och ned för trappan för att ta en nypa luft. Han konstaterar att USA är en nation byggd på immigration, och slår fast att en attack i eller mot USA också är en attack mot landets muslimer.

– Folk i hela USA säger till Trump, ”det här är inte Amerika, det här är inte rätt”. USA bygger på alla sorters människor från hela världen. Det här är en nation av invandrare, den tillhör oss allihop, säger Alabbadi innan han vänder in i moskéns bönerum med aningen stillastående luft och lysrör i taket för att starta nästa bön.

I moskén i Greenpoint, Brooklyn, är reaktionerna starka på Trumps utspel om muslimer.
I moskén i Greenpoint, Brooklyn, är reaktionerna starka på Trumps utspel om muslimer. Foto: Pontus Höök
Annons
Annons

Det här kvarteret i Greenpoint, Brooklyn, liksom resten av New York och USA:s övriga storstäder, är en smältdegel av världens stora religioner. Just här har inga trakasserier rapporterats, i stället säger flera av de muslimer SvD pratar med att de får stöd och uppmuntran från såväl kristna som judar och andra. En bit bort ligger en kyrka, Greenpoint Reformed Church, vars präst Ann Kansfield i torsdags postade på moskéns sida på Facebook:

”Vissa verkligt förfärliga saker har sagts den här veckan av en viss presidentkandidat, och jag vill uttryckligen säga att jag och min församling stödjer er och är tacksamma att ha er som våra grannar”.

FBI har slagit fast att islamisk extremism låg bakom attacken i San Bernardino i början av december där 14 sköts till döds och 21 skadades av ett par som radikaliserats under flera år. Båda sköts till döds av polisen några timmar efter attacken.

Moskébesökaren Salim Khassa i New York konstaterar att sådana dåd med koppling till radikal islamism slentrianmässigt kallas ”terrorism”, medan många av de återkommande masskjutningarna i USA som inte begås av muslimer kallas något annat.

– Härom veckan gick någon och sköt ihjäl tre personer i en kvinnoklinik i Colorado. Då påpekas det inte att gärningsmannen är kristen, i stället kallas han desillusionerad, eller att han är sjuk eller något sådant. Vi kallar honom inte ens terrorist, men det är han ju, det var också ett terrordåd, säger Salim Khassa.

Han menar att USA:s utrikespolitik, och mera specifikt förre presidenten George Bushs invasion av Irak 2003, är grunden till kaoset i Mellanöstern och IS frammarsch. Och han anser att USA – i stället för att lyssna på Donald Trump – borde skärpa sina federala vapenlagar för att förhindra den till synes ändlösa raden av masskjutningar.

– Trumps förslag löser inga problem. Problemet är alla vapen, vi borde ta vapnen ur händerna på kriminella. Varför republikanerna inte vill prata om det kan man fråga sig, säger Salim Khassa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons