Annons

Expert: ”Börjar bli oroligt bland republikanerna”

”Presidenten ljuger ofta. Jag tror att det börjar bli oroligt på den republikanska sidan”, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Donald Trumps känsloladdade tal om muren mot Mexiko innehöll flera felaktiga påståenden, enligt USA-experten.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump under sitt tal från det Ovala rummet i Vita huset i natt.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Donald Trump under sitt tal från det Ovala rummet i Vita huset i natt.

Foto: Carolyn Kaster/AP
Efter reklamen visas:
Trump: ”Humanitär kris” vid gränsen

Den omdiskuterade muren, som Donald Trump nämnde redan i presidentvalskampanjen 2016, ska byggas av amerikanskt stål och uppges kosta närmare sex miljarder dollar, cirka 50 miljarder kronor.

– Det är inte så mycket pengar i sammanhanget. Det här är så mycket mer en symbolfråga som Trump inte kan vika för inför sina kärnväljare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet.

Presidenten riktade i sitt tal kritik mot hur den olagliga immigrationen förstör för de offentliga finanserna, hur kriminaliteten ökar och hur narkotikan flödar in i landet.

– Sanningen är att det är betydligt färre som kommer in i landet på olaglig väg nu än i början av 2000-talet. Ekonomiska immigranter har till stor del ersatts av flyktingar, säger Dag Blanck.

Donald Trump under sitt tal från det Ovala rummet i Vita huset i natt.
Donald Trump under sitt tal från det Ovala rummet i Vita huset i natt. Foto: Carolyn Kaster/AP
Annons
Annons

USA-experten ryggar även för påståendet att illegala immigranter från Mexiko skulle bära med sig huvudparten av den narkotika som flödar in.

– Narkotikan smugglas oftast in genom lastbilar, via legala övergångar. När han blandar in annan kriminalitet och terrorism stämmer det inte heller. Misstänkta terrorister har gripits vid flygplatser, säger Dag Blanck.

Dispyten om muren mot Mexiko har lett till en konflikt som hållit en stor del av den den amerikanska statsapparaten stängd i snart tre veckor.

– Det drabbar cirka 800 000 anställda inom den federala administrationen. Myndigheter, bland annat skatteverket, är drabbat. Folk kan inte få tillbaka sin skatteåterbäring. Man kan inte få lån. Det börjar märkas att regeringen inte fungerar, säger Dag Blanck.

Donald Trump tog i talet inte till sitt krismandat, ett slags undantagstillstånd som president George Bush använde sig av efter terrorattackerna 2001 och Barack Obama efter utbrottet av svininfluensa 2009.

– Det hade minskat möjligheterna att föra samtal med demokraterna. Det hade förmodligen också omedelbart lett till juridiska utmaningar i domstolar, säger Dag Blanck.

Vad händer nu?

– Förhandlingar fortsätter. Jag tror att det att det kan att komma ett beslut inom en vecka. Det är ett ”chicken race”. Vem blinkar först? Men demokraterna kontrollerar representanthuset. De gillar inte att presidenten tagit regeringen som gisslan, säger Dag Blanck.

Och på den republikanska sidan?

– Där är det mer oroligt. Trump spelar ett högt spel. Det är möjligt att flera republikaner kommer att rösta med demokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons