Annons

Expert: ”Han har förskjutit gränserna”

En USA-expert säger att Donald Trumps rasistiska utspel är en bricka i spelet om återvalskampanjen.
En USA-expert säger att Donald Trumps rasistiska utspel är en bricka i spelet om återvalskampanjen. Foto: Alex Brandon/AP

”Del av hans modus operandi” säger en expert. Donald Trump kritiseras nu efter det som uppfattats som ett rasistiskt utspel mot fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöter. Presidenten jagar kärnväljare till återvalskampanjen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har på Twitter uppmanat några icke-namngivna kvinnliga kongressledamöter från Demokraterna att "åka tillbaka" dit de kom ifrån. Detta kommer efter att kongressgruppen under den senaste veckan öppet kritiserat presidentens immigrationspolitik.

Bland annat fördömde gruppen situationen vid gränsen till Mexiko.

Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May är en av de som fördömt Trumps utspel. May beskriver det som “helt oacceptabelt”, enligt AFP.

Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet:

– De rasistiska övertonerna som att “åk tillbaka” och “ni hör inte hemma här” är retorik som ifrågasätter vem som hör hemma i USA. Och precis som talmannen Nancy Pelosi skrev i sitt inlägg på Twitter så handlar det här om att göra “America white again”, snarare än “make America great again”.

Han beskriver utspelet som extraordinärt.

– Det här främlingsfientliga uttalandet är en del av hans modus operandi, och har varit under lång tid, även innan han blev president, säger Dag Blanck.

Annons
Annons

Ända sedan Trump kandiderade som president har han talat mycket om illegal invandring till USA och om relationen mellan minoriteter och majoriteten i landet, menar Blanck.

– Det finns en lång historia av den här typen av uttalanden hos Donald Trump, om att “skydda våra vita”. Man kan bara dra slutsatsen att han delar dessa åsikter. Han förnekar själv att han är rasist, men det blir en del av en rasistisk diskurs, säger han.

Bland annat kritiserades den amerikanska presidenten förra året när han likaställde “bägge sidor” under en demonstration i Charlottesville, där bland annat medlemmar ur Ku Klux Klan deltog.

Men det finns också en annan anledning till varför Donald Trump uttalar sig på det här sättet, menar Blanck.

Det handlar om återvalskampanjen.

Under Donald Trumps kandidatur inför valet 2017 lovade han sina väljare en politik som inom vissa områden ännu inte blivit helt genomförd. Bland annat muren mot Mexiko.

– Det är politiskt, många av hans stödtrupper delar hans åsikter. Trump är angelägen om att behålla sina kärnväljare och återvalskampanjen har börjat. Det här är ett sätt att visa upp vad han är och att han fortfarande är den han var under sin kandidatur, som många röstade på.

Hur kan en president komma undan med sådana här uttalanden?

– Hans egna parti stödjer honom. Det finns väldigt lite opposition mot honom inom republikanerna. Alla har rättat in sig i ledet, säger Dag Blanck.

Det är därför många som inte vågar gå emot Trump, enligt Blanck.

– Det har skett en tillvänjning. Uttalandena som jagade honom under kandidaturen om trakasserier mot kvinnor har han också övervunnit. Han har förskjutit gränserna för vad man kan säga och vi har vant oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons