Annons

Saudis kronprins stärker kontroll över oljan

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Jacquelyn Martin/AP

I somras blev USA världens största oljeexportör. Det fick kronprins bin Salman att ta till hårdhandskarna och sparka landets energiminister. Nu ska hans halvbror försöka få styr på oljeexporten när underskotten ökar.

Under strecket
Publicerad

2024 kommer USA att exportera mer olja än Ryssland och knappa in på Saudiarabien, enligt internationella energirådet IEA. Men på torsdagen släppte IEA bomben att att USA redan i juni i år gick om båda länderna med försäljningen av sin skifferolja.

I juli och augusti var ordningen visserligen återställd, men torsdagens nyhet är ändå mycket besvärande för oljekartellen Opec och dess allierade, som försöker få upp oljepriset genom att sänka produktionen av olja.

Under torsdagen träffas ministrar från Opec, Ryssland och andra allierade för att diskutera ytterligare nedskärningar i produktionen.

De nya IEA-siffrorna ger också en bakgrund till helgens dramatiska ommöblering av det saudiska energiministeriet.

Då sparkade den saudiska kronprinsen energiministern och tillsatte för första gången en prins på posten. Samtidigt fråntogs energiministern ordförandeskapet över det oljebolaget Aramco, som är på väg att börsnoteras. Dessutom flyttades ansvaret för industri och gruvor till ett helt nyskapat ministerium.

Åtgärderna ses som ett tecken på att kronprinsen Mohammed bin Salman stärker sin makt över såväl Aramco som energipolitiken. Den sparkade ministern, Khalid al-Falih, uppges ha varit motståndare till börsnoteringen av 5 procent av aktierna i Aramco. Men pengarna som noteringen ger behövs desperat för att genomföra kronprinsens ambitiösa reformprogram Vision 2030.

Annons
Annons

Kronprinsen vill göra Saudiarabien mindre beroende av intäkterna från oljeintäkterna, men än så länge utgör de fortfarande 70 procent av landets offentliga intäkter. Då är det mycket problematiskt att oljepriset ligger kring 60 dollar per fat. För att få balans i sin budget behöver Saudiarabien ett oljepris som ligger kring 80 dollar.

Prins Abdulaziz bin Salman är son till kung Salman och halvbror till kronprinsen och den första från kungafamiljen att styra över oljepolitiken.

Saudiarabien har haft underskott i budgeten sedan 2014 och i år förutspår IMF att det växer till 6,5 procent av BNP, från 5,9 procent 2018.

Frågan är om den nya energiministern – prins Abdulaziz bin Salman – kan göra något åt saken. Han är son till kung Salman och halvbror till kronprinsen och den första från kungafamiljen att styra över oljepolitiken. Tidigare ansågs det bättre att professionella tjänstemän gjorde jobbet i stället för prinsar, men Abdulaziz kan nog sägas kombinera de två rollerna.

Han uppges ha tagit en masterexamen vid Olje- och mineral-universitetet i saudiska staden Dharan och arbetade sedan som rådgivare till Ali al-Naimi, som var energiminister i över 20 år.

Under senare år har han varit vice energiminister och enligt nyhetsbyrån Bloomberg var det prins Abdulaziz som lyckades förhindra ett fullständigt haveri vid förra årets Opec-möte i juni.

Då anklagade Iran saudierna för att försöka stjäla marknadsandelar, men Abdulaziz lyckades lösa upp knutarna och få igenom en överenskommelse. Goda relationer med iranierna ska han ha fått genom att under decennier ha samarbetat tillsammans med Irans nuvarande oljeminister under flera decennier.

Första testet kommer som sagt redan i dag under ministermötet i Abu Dhabi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons