Annons

”Vi kommer att slåss mot USA till slutet”

T v: Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. T h: Huaweis kontor i Kalifornien
T v: Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. T h: Huaweis kontor i Kalifornien Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Enligt Kinas ambassadör Gui Congyou kommer den amerikanska bojkotten av Huawei inte att drabba Ericsson i Kina. Men om Kina viker ner sig i handelskriget kan det slå mot svenska företag, menar han.

Under strecket
Publicerad

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, är mångordig när han håller hov för en grupp svenska journalister som han bjudit in till ambassaden på Gärdet i Stockholm för att prata om handelskriget med USA.

I det långa skrivna tal som han läser upp på kinesiska i början av träffen varnar för han bland annat för att handelskriget skulle kunna få negativa effekter på svenska företag.

– Om den kinesiska regeringen skulle vika sig för de amerikanska kraven och ta till åtgärder för att tvinga kinesiska konsumenter att köpa mer från USA i en stor skala, skulle det tveklöst skada andra av Kinas handelspartner, inklusive Sverige, säger Gui Congyou.

Efter varje mening väntar han på att mannen snett bakom hans stora blommiga tygfåtölj ska översätta till engelska.

SvD: Med tanke på att USA stryper Huawei, vad kommer att hända med konkurrenten Ericsson i Kina?

–Jag tror inte att det finns någon som helst anledning för Ericsson att oroa sig.

SvD: Hur länge kan Huawei överleva?

– Vd:n har sagt att bolaget kommer att överleva.

Huawei har sagt att bolaget har komponenter för ett år framåt. Dessutom har bolaget – världens största telekombolag – sagt att det ska utveckla sina egna komponenter när nu USA hindrar bolaget från att köpa amerikanska halvledare.

Annons
Annons

Huawei har sin egen halvledarutveckling i bolaget Hisilicon, men de kretsar som det bolaget använder har teknik från brittiska ARM Holdings, som ägs av japanska Softbank, som en central del.

Men i onsdags meddelade ARM att bolaget inte kommer att sälja sin teknik till Huawei.

– De brittiska åtgärderna mot Huawei är ett resultat av amerikanska påtryckningar, säger Gui Congyou.

Han tillägger att det amerikanska agerandet endast kan leda till att Huawei och andra högteknologiska kinesiska bolag blir mer innovativa.

Men branschbedömare anser att det kan bli svårt för Huawei att tillverka mobiltelefoner på sikt, om de inte kan använda ARM:s teknik och design. Dessutom anser många att det bli omöjligt för Huawei att ersätta amerikanska Googles operativsystem Android i västvärlden. Därtill kommer de mobiltelefoner som Huawei redan har sålt inte att kunna uppdatera sina Androidsystem om handelskriget fortsätter.

Snarare pressade de oss än mera. Det är något vi inte längre kan tillåta.

När USA stoppade exporten av komponenter till den betydligt mindre kinesiska mobiltillverkaren ZTE höll företaget snabbt på att gå under. Rätt snart kom dock ZTE och amerikanska handelsdepartementet överens och beslutet att stoppa handeln hävdes.

SvD: När USA gjorde samma sak mot kinesiska ZTE som landet nu gör mot Huawei, ordnade sig det hela snabbt. Vad tror du händer nu?

– Ur perspektivet att bevara en bra handelsrelation så gav ZTE efter för kraven från USA. När vi gjorde det, i hopp om att eftergiften skulle få tillbaka USA till en jämlik position, visade det sig att USA inte gjorde så. Snarare pressade de oss än mera. Det är något vi inte längre kan tillåta. Alla samtal måste baseras på gemensam tillit och jämlikhet. Vi har gett efter så mycket att USA inte ger oss något annat val än att gå till motangrepp.

Annons
Annons

Gui Congyou slår hårt mot USA när det gäller hur den västliga stormakten behandlar Huawei.

– USA står för demokrati, frihet och fri marknadsekonomi, men faktum är att landet nu har förkastat de här värdena, som det har lutat sig mot genom historien. Det är något som vi inte kan förstå. Betyder det att USA är sjukt, lider av en allvarlig sjukdom? Om USA verkligen är sjukt, så hitta bara en doktor som kan bota landet!

Om USA inte lägger ner sina vapen, har vi inget annat val än att slåss till slutet.

Han tillägger:

– Om USA inte lägger ner sina vapen, har vi inget annat val än att slåss till slutet.

Gui Congyou hävdar att USA har startat handelskriget på felaktiga grunder. USA:s handelsunderskott mot Kina är inte alls så stort som USA hävdar, om även tjänster och annat räknas in, inte bara varor.

– Om de här faktorerna räknas in så har USA:s handelsöverskott mot Kina minskat år efter år. 2017 var det så lågt som 45,3 miljarder dollar, säger han.

Dessutom kommer Kina att öppna upp sin marknad mer, enligt Gui Congyou. Kina har fått hård kritik för att kinesiska företag relativt fritt kunnat investera i eller köpa upp bolag i västvärlden, medan västvärldens bolag har inte haft samma möjligheter i Kina.

– Vi har lossat på restriktioner i stor skala, säger Gui Congyou.

Därefter gör han dock en lång utläggning som går ut på att Gui Minhai begått brott i Kina.

Han pekar på att antalet områden som är öppna för utländska investeringar har ökat och att utländska bolag numera kan heläga kinesiska bolag.

– Vi är också villiga att förhandla fram ett frihandelsavtal med Sverige.

SvD: Vad händer med den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai?

– Det här är en träff om handelskriget, svarar Gui Congyou.

Därefter gör han dock en lång utläggning som går ut på att Gui Minhai begått brott i Kina. Något som bland andra Gui Minhais dotter, Angela Gui, upprepade gånger har förnekat. Gui Congyou svarar inte på frågor om var Gui Minhais hålls eller när rättegången blir av.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons