Annons

USA: Ingen attack mot svenskbas

Försvarsmakten har sedan tidigare dementerat sina uppgifter om raketattack mot  svenskbasen Camp Taji.
Försvarsmakten har sedan tidigare dementerat sina uppgifter om raketattack mot svenskbasen Camp Taji. Foto: Michael Kappeler/AP

Försvarsmakten har sagt att svenskbasen Camp Taji utsattes för raketbeskjutning samtidigt som Iran skickade missiler mot amerikanska baser i Irak. Nu avfärdar USA:s militärledning i området att det var en attack mot Tajibasen den 7 januari.

Under strecket
Publicerad

Svaret från USA:s militärledning.

Den 3 januari dödade USA den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, chef över revolutionsgardes specialstyrka Quds, i en drönarattack.

Vedergällningen kom den 7 januari när Iran skickade ballistiska missiler mot två baser med amerikanska soldater i Erbil och Ain al-Asad i Irak.

Samtidigt spreds obekräftade uppgifter om en attack även mot Camp Taji ett par mil norr om Bagdad. Vid Tajibasen finns både amerikanska och brittiska soldater men även det svenska styrkebidraget till den USA-ledda koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS: Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR).

Från Försvarets kommunikationsavdelning gjordes flera uttalanden om att det varit ”någon form av raketeld”, att ”Taji beskjutits i mindre utsträckning” och att ”vi kan bekräfta att det varit en mindre attack där”.

I efterhand tyder inget på att uppgifterna är korrekta. Attacken är inte bekräftad. Den enda officiella källan är Försvarsmakten.

Enligt New York Times fanns det redan en och en halv timme före det iranska missilangreppet uppgifter om en attack mot Camp Taji, vid fyra på eftermiddagen amerikansk östkusttid, 22 svensk tid. Enligt tidningen inväntade Vita Huset och utrikesdepartementet ”med oro” på uppgifter om eventuella skador från Pentagon innan det bedömdes som ett ”falskt alarm”.

Annons
Annons

Svaret från USA:s militärledning.

I Nya Zeeland, som också har soldater vid Tajibasen, fick premiärministern Winston Peters frågor av journalister och avvisade då att det varit en attack, ”NZ base not hit in Iraq attack” enligt rubriken på NZHeralds sajt, citerat även av Reuters.

Svaret från USA:s militärledning.
Svaret från USA:s militärledning.

Den 9 januari ställde SvD frågor till Försvarsmakten om det verkligen hade varit någon beskjutning mot Tajibasen eller inte. Svaret från pressekreteraren Jesper Tengroth blev att ”jag kan inte svara på det”.

– Det vi vet är att det larmsystem som finns på basen har gått och då har personalen följt de instruktioner som finns. Jag har inte någon kunskap om exakt vad det är som har förorsakat det.

Den 10 januari tog Försvaret tillbaka tidigare uppgifter. Tengroth talade då om ”att inga raketer har slagit ned inne på campen”.

I egna kanaler gäller den ursprungliga versionen. På Försvarets sajt är rubriken ”Attack mot militärbas i Irak”. På myndighetens blogg står det att ”ungefär samtidigt som Iran genomförde sina vedergällningsattacker mot två amerikanska baser i Irak, utsattes även den amerikanska basen Taji för beskjutning.”

I en intervju i P4 Norrbotten har svenska jägarsoldater, förstahandskällor i sammanhanget, vid återkomsten till Arvidsjaur gett sin egen beskrivning: vid förvarning om inkommande beskjutning i Taji gick man i skydd, inget om att det var en raketattack.

Ledningen för den USA-ledda anti IS-koalitionen (CJTF–OIR) är underställd det amerikanska centralkommandot för militära operationer i Mellanöstern och Centralasien (United States Central Command, USCENTCOM), med högkvarter i Tampa, Florida.

När SvD ställer frågan om vad som faktiskt hände i Camp Taji den 7 januari kommer ett mejlat och tydligt svar:

”Ingen attack inträffade vid Tajibasen den 7 januari” (”No attack occurred at Taji Base on Jan. 7”).

Däremot bekräftas ”en liten attack” (”small attack”) mot Camp Taji en vecka senare, den 14 januari, inklusive en hänvisning till koalitionens officielle talesperson på twitter. I svenska medier upprepades i samband med den händelsen Försvarets av allt att döma felaktiga uppgifter om en attack även den 7 januari.

SvD söker Försvarsmakten för en kommentar till det amerikanska svaret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons