X
Annons
X

Sverige teg i FN när USA kritiserade Kina: ”Feghet”

Sverige klandras för feghet då man undvek att nämna den fängslade svenske förläggaren när Kina granskades i FN i veckan. I stället tog USA upp fallet.

– Absurt när Trump-administrationen försvarar svenska medborgare i Kina, säger Sophie Richardson vid Human Rights Watch.

Läs mer om Fängslade förläggaren Gui Minhai
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minahi har varit frihetsberövad i tre år. Under tiden har det arrangerats manifestationer utanför Kinas ambassad, men när Sverige fick chansen att ta upp frågan med Kina i FN så kom det inga frågor.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minahi har varit frihetsberövad i tre år. Under tiden har det arrangerats manifestationer utanför Kinas ambassad, men när Sverige fick chansen att ta upp frågan med Kina i FN så kom det inga frågor. Foto: Anders Wiklund/TT

GENÈVE I tisdags synade FN:s medlemsländer hur Kina följer sina åtaganden om mänskliga rättigheter. Den återkommande översynen är den viktigaste granskningen av mänskliga rättigheter inom FN.

Över 150 länder yttrade sig under tre timmar – och från flera var kritiken svidande om godtyckliga gripanden, brist på yttrandefrihet och fångläger där upptill en miljon människor befaras finnas. Även enskilda fall av fängslanden togs upp. Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som hålls utan rättegång i Kina sedan 2015, var en av dem.

Men Sverige avstod från att ta upp hans fall, och undvek att nämna honom vid namn.

Annons
X

– Det är chockerande att Sverige inte tog tillfället i akt och krävde Gui Minhais frigivande. Detta var en självklar chans att utöva påtryckningar på Kina. Obegripligt och fegt, säger Sophie Richardson, Asienchef för Human Rights Watch, till SvD.

– Vilka andra möjligheter har svenska regeringen att verka för att Gui Minhai släpps fri? Är det så att Sveriges statsminister eller utrikesminister offentligt kräver hans frigivande under besök i Peking? Nej. Här hade de en chans – och missade den, fortsätter hon.

I stället tog USA och Schweiz upp fallet med den försvunne svenske förläggaren. Det gjordes i form av skriftliga frågor som länder skickade inför granskningen i Genève. Där skrev USA bland annat ”Vad gör Kina för att stoppa olagliga gripanden utan korrekta rättsprocesser som i fallet med den svenska medborgaren Gui Minhai?”. Schweiz frågade å sin sida ”Vad händer med svenske Gui Minhai, kommer det att göras en öppen och oberoende utredning?”.

– Jag printade ut frågorna så fort de skickats från länderna – och studsade till när jag såg Sveriges frågor. Ingen Gui Minhai? Det togs inte ens upp i salen under det svenska framförandet. I stället är det USA som ställer upp för den fängslade svensken.

– Jag undrar hur svenskar känner inför att Trump-administrationen försvarar svenska medborgares mänskliga rättigheter i Kina, säger Sophie Richardson.

Hon betonar vikten av att ta upp enskilda fall vid sådana här tillfällen i FN.

– Det betyder oerhört mycket när länder nämner specifika fall som Gui Minhai. Det blir en försäkran för hans familj, ökar trycket på Kina och visar att världen inte glömt. Om man bara håller sig till allmänna krav är det lättare för Kina att slingra sig undan.

– Allmänna utläggningar är precis vad Kina vill ha. Då slipper de offentlig kritik och utkrävande av ansvar.

Sverige tog i sitt framförande upp kritik mot sådant som godtyckliga gripanden i Xinjiang-provinsen och rätten till fritt Internet. Men alltså ingen Gui Minhai. Varför valde USA att ta upp den svenske förläggaren?

– USA har följt fallet med den svenske medborgaren Gui Minhai sedan han greps i Thailand 2015. Vi har upprepade gånger fördömt hans gripande av kinesiska myndigheter, bland annat genom ett uttalande i januari 2018, förklarar en amerikansk tjänsteman för SvD.

– Vi är djupt bekymrade över Kinas godtyckliga gripanden, särskilt av utländska medborgare. Vi kommer att fortsätta kräva att Kina förklarar på vilken grund Gui Mihai gripits, var han befinner sig, att svenska regeringen ges tillträde till honom och att han får lämna Kina, tillägger han.

Vad är då den svenska förklaringen till att man underlät att pressa Kina i FN om att släppa den svenske bokförläggaren?

– Regeringens position om den svenska medborgaren Gui Minhai är känd sedan tidigare och kvarstår. Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj. Vi agerar alltid på det sätt som vi bedömer ger det bästa resultatet för hans fall, lyder förklaringen från en talesman vid UD:s presstjänst.

Frågan kvarstår. Kan det vara så att Sverige gått med att vara tysta om Minhai idag för att han ska släppas imorgon? Enligt vad SvD erfar pågår just nu intensiva förhandlingar om hans fall, och regeringen står inför svåra avvägningar om vad som är bästa strategin för att agera.

– Fallet är inne i en intensiv fas med många diplomatiska kontakter. Det kan ske framsteg inom kort, säger en UD-källa.

Tyst diplomati, med andra ord. Sophie Richardson är inte övertygad.

– Men om detta inte ger resultat? Så har i alla fall inte skett med svensk-eritreanen Dawit Isaak. Släpps inte Gui Minhai inom kort är det på svenska regeringens samvete att de svikit en svensk medborgare.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minahi har varit frihetsberövad i tre år. Under tiden har det arrangerats manifestationer utanför Kinas ambassad, men när Sverige fick chansen att ta upp frågan med Kina i FN så kom det inga frågor.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X