Annons

USA och Kina inställda på långt handelskrig

Donald Trump tror inte på en snabb lösning av handelskonflikten med Kina.
Donald Trump tror inte på en snabb lösning av handelskonflikten med Kina. Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

När förhandlingarna mellan USA och Kina återupptas i veckan är det ingen som tror på ett genombrott. Båda länderna verkar ställa in sig på att handelskriget kommer att bli långvarigt.

Under strecket
Publicerad

Den amerikanske presidenten Donald Trump har låga förväntningar på det möte som kommer att hållas i Shanghai senare i veckan. Enligt presidenten är det Kina som inte vill ha ett avtal.

– Jag tror att de väntar och ser. De säger ’låt oss se vem som vinner valet (presidentvalet 2020, reds anm). Låt oss se om någon kandidat som är beredd att ge efter för Kina, vinner’, sa han vid en presskonferens i Vita huset i slutet av förra veckan,

Även den kinesiska regeringen har antytt att man ställer in sig på en långvarig konflikt. Budskapet är att de amerikanska tullarna på kinesiska varor visserligen påverkat exporten, men att det är USA som drabbas hårdast av handelskriget.

– Handelskriget har gjort att amerikanska företag förlorat marknadsandelar i Kina, så president Donald Trump hade fel om han trodde att en avmattning i Kinas ekonomi skulle tvinga landets ledare till eftergifter, sa Bi Jiyao, vice vd för det statliga Chinese Academy of Macroeconomic Research, till en grupp amerikanska diplomater och ekonomer nyligen.

Annons
Annons

Inte oväntat har USA en annan bild av läget.

”De amerikanska tullarna har stora effekter på företag som nu lämnar Kina för länder utan tullar. Tusentals företag lämnar. Det är anledningen till att Kina vill ha ett avtal med USA”, skriver Donald Trump på Twitter (och motsäger därmed sitt uttalande att Kina inte kommer att gå med på ett avtal före 2020).

Men även USA drabbas av konflikten. Den ekonomiska tillväxten under andra kvartalet landade på 2,1 procent, och det är nu osannolikt att USA ska nå Trumps mål om minst 3 procent tillväxt under det här året.

Att investeringarna sjunker så kraftigt är en symbol för hur kraftigt relationen mellan länderna har försämrats.

Ett företag som direkt pekar på handelskriget som en orsak för svagare lönsamhet är entreprenadmaskintillverkaren Caterpillar. Företaget har också skruvar ner prognoserna för resten av året, med samma förklaring.

Handelskriget har också fått som konsekvens att de kinesiska investeringarna i USA i stort sett upphört. På två år har investeringarna krympt med nästan 90 procent.

– Det faktum att investeringarna sjunker så kraftigt är en symbol för hur kraftigt relationen mellan länderna har försämrats. USA litar inte på Kina och Kina litar inte på USA, säger Eswar Prasad, tidigare chef för IMF:s Kina-divison till New York Times.

Nyligen kom nyheten att den kinesiska telekomleverantören Huawei gör drastiska nedskärningar på sitt amerikanska forsknings- och utvecklingscenter Futurewei. Det är en konsekvens av att Huawei inte längre kan göra affärer med amerikanska företag. Uppemot 600 amerikaner kommer att förlora sina jobb.

Även om ingen förväntar sig ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina, kan det komma vissa eftergifter under veckan. Donald Trump har redan sagt att han inte planerar några nya tullar på varor importerade från Kina – och USA kan också tänka sig att lätta på restriktionerna för Huawei, i utbyte mot att Kina lovar öka importen av amerikanska jordbruksvaror.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons