Annons

Trump: USA har nått ett betydande avtal med Kina

USA:s president Donald Trump skakar hand med Kinas vice premiärminister Liu He.
USA:s president Donald Trump skakar hand med Kinas vice premiärminister Liu He. Foto: Andrew Harnik/AP

USA har nått ett ”betydande” avtal med Kina, vilket utgör den första fasen av den större handelsuppgörelsen länderna emellan. Det meddelade Donald Trump under fredagskvällen.

– Fas två kommer att inledas nästan omedelbart, sa Trump i Vita huset intill Kinas vice premiärminister Liu He.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Än så länge handlar det om ett muntligt avtal och det kan dröja tre till fem veckor innan det undertecknas.

Samtidigt meddelade finansminister Steven Mnuchin att de strafftullar som skulle börja gälla nästa vecka inte kommer att bli verklighet.

Enligt avtalet har Kina gått med på vissa eftergifter för jordbruksprodukter medan USA kommer att göra vissa tullättnader, skriver Direkt.

Förväntningarna inför handelssamtalen har varit låga, men optimismen har ökat successivt, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Någon bred överenskommelse var inte att vänta, knappast någon vågade hoppas på det. Det man kunde hoppas på var nog just detta – signaler om att man gjort vissa överenskommelser som senare kan mynna ut i en bred överenskommelse, säger hon.

Tongångarna från Donald Trump har varit positiva under förhandlingarna. Tidigare under fredagen, innan det preliminära avtalet blivit känt, twittrade presidenten bland annat att det rådde ”varmare känslor” mellan länderna.

Parterna var dock så sent som i maj var nära att nå en överenskommelse, utan att lyckas. Frida Bratt påpekar att det fortfarande råder osäkerhet kring den nya överenskommelsen utfall.

– Tyvärr har det uppstått frågetecken kring hur mycket Trumps ord är värt. Det har hänt flera gånger nu att allt har verkat lugnt, och när marknaden minst anar det slår han till och bryter överenskommelser.

Det nya avtalet kommer bara dagar innan USA planerat att göra verklighet av sitt hot om höjda tullar från 25 till 30 procent på kinesiska varor för cirka 250 miljarder dollar.

De amerikanska börserna reagerade positivt på beskedet om avtalet – vilket delvis beror på att kurserna vara nedpressade de senaste veckorna, menar Frida Bratt.

– Trump ser börsen som en viktig mätare av hans presidentskap och vill inte göra sig skyldig till en kraftig nedgång. En sur börs ökar hans incitament att nå ett avtal, han vill trots allt bli omvald nästa år, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons