Annons

USA och Kina varnar för IS

Här visar USA:s Donald Trump på en karta hur IS kontrollerade territorium decimerats, i mars i år. Nu varnar hans utrikesminister för att terrorgruppen har en stark närvaro på sina håll. Arkivbild.
Här visar USA:s Donald Trump på en karta hur IS kontrollerade territorium decimerats, i mars i år. Nu varnar hans utrikesminister för att terrorgruppen har en stark närvaro på sina håll. Arkivbild. Foto: Evan Vucci/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Terrorgruppen IS har fortfarande en stark närvaro på sina håll, varnar USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Gruppens förmåga att utföra attacker har dock decimerats rejält, framhåller han.

– Det är komplicerat. Det finns helt klart platser där IS är starkare i dag än de var för tre–fyra år sedan, säger Pompeo i ett morgonprogram på tv-kanalen CBS.

USA och president Donald Trump förklarade IS besegrat vid årsskiftet och slog fast att de amerikanska truppernas uppdrag i Syrien var avslutat.

Kinas särskilda Syriensändebud Xie Xiaoyan varnar också för att stridande IS-medlemmar kan dyka upp på nytt. Fredsprocessen i Syrien måste gå framåt och terrorister besegras slutgiltigt, säger han.

– Det föreligger nu en fara för att terrororganisationer som IS ska återupplivas. Vi ser en del tecken på vissa platser, säger Xie.

– Det internationella samfundet bör vara vaksamt på de tidiga varningstecknen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons