Annons

USA och Nordkorea kan mötas i Sverige

De kan mötas i Sverige. Donald Trump och Kim Jong-Un.
De kan mötas i Sverige. Donald Trump och Kim Jong-Un. Foto: Susan Walsh /AP

USA och Nordkorea kan mötas i Sverige till helgen. Det uppger flera källor, både i Sydkorea och i USA. Varken Nordkoreas ambassad i Stockholm eller svenska UD har dock bekräftat uppgifterna.

Under strecket
Publicerad

Det är flera anonyma källor till sajten NK News, med säte i både Washington och Seoul, som uppger att arbetsmötet mellan Nordkorea och USA kommer äga rum i Sverige i helgen. Enligt Sveriges Radios Ekot.

Också den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, och en sydkoreansk tidning rapporterar att Nordkoreas huvudförhandlare Kim Myong Gil väntas flyga till Stockholm, via Peking, på torsdag eftermiddag.

Varken Nordkoreas ambassad i Stockholm, eller Svenska utrikesdepartementet har dock bekräftat uppgifterna, enligt NK News.

Det var i tisdags som det blev känt att USA och Nordkorea till helgen sagts sig vilja återuppta kärnvapensamtalen som strandade efter toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i våras.

Även det mötet i Hanoi föregicks av ett arbetsmöte i Sverige några månader tidigare.
Relationerna mellan Nordkorea och USA har sargats de senaste månaderna, då Nordkorea nio gånger sedan i somras testskjutit robotar.

Senast under onsdagen avfyrade Nordkorea det som med största sannolikhet var en ny typ av ubåtsrobot. Hittills har president Donald Trump tonat ner betydelsen av de senaste avfyringarna.

– Det har inte varit några kärnvapentester. Istället har det röt sig om robotar med kort räckvidd. Det är många som har den typen av robotar har Trump uttalat, enligt CNN.

Den senaste roboten flög en sträcka av 450 kilometer innan den landade i vattnet utanför Japan. Det uppgav sydkoreanska militärkällor på onsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons