Annons

USA-polis om granaterna: ”Aldrig sett nåt liknande”

Rick Fuentes, tidigare chef för New Jersey State Police, numera verksam vid Rutgers University.
Rick Fuentes, tidigare chef för New Jersey State Police, numera verksam vid Rutgers University. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Samarbetet mellan Stockholmspolisen och polisen i New Jersey ska motverka vapenvåldet i Sverige. Före detta polischefen Rick Fuentes ser allvarligt på situationen i Sverige.

– Jag har jobbat inom polisen i 40 år och jag har aldrig hört eller sett något liknande, säger han.

Under strecket
Publicerad

Rick Fuentes vid en presskonferens i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, och Rick Fuentes berättar om samarbetet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

Rick Fuentes vid en presskonferens i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Som SvD tidigare berättat har polisen i region Stockholm ett samarbete med bland annat den amerikanska polisen i New Jersey för att motverka det ökade antalet skjutningar.

Genom att effektivisera de tekniska undersökningarna av vapen som används vid våldsdåd har utredningstiderna i delstaten sjunkit rejält. I dag tar det 48 timmar att få fram en färdig vapenundersökning – tidigare tog det upp mot tio månader, enligt den pensionerade polischefen Rick Fuentes.

– När vi väl fick informationen hade den inte längre någon relevans i att hitta den misstänkta gärningsmannen, säger han på presskonferens i Stockholm.

Rick Fuentes vid en presskonferens i Stockholm.
Rick Fuentes vid en presskonferens i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även i Sverige är handläggningstiderna vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, långa – i genomsnitt 151 dagar. Genom att personalen arbetar tätt ihop med varandra på mer effektiva sätt, hoppas även den svenska polisen snabba på handläggningstiderna. Något som enligt Rick Fuentes krävs för att gripa gärningsmännen.

Annons
Annons

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, och Rick Fuentes berättar om samarbetet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

– De som skjuter kommer skjuta igen. Det handlar inte om 150 personer utan snarare om fem eller tio stycken. Det är de som måste identifieras, men det går inte om det inte är en snabb process, säger han.

Den senaste tidens vapenvåld i Sverige, där också attacker med granater ägt rum, är något som förbluffar den före detta polischefen – som under lång tid arbetat i en delstat drabbad av vapenvåld.

– Jag blev förbluffad över användandet av granater i Sverige. Jag ska vara ärlig mot dig. Jag har jobbat inom polisen i 40 år och jag har aldrig hört eller sett något liknande. Det är en hemsk, hemsk situation och jag vet att den svenska polisen gör allt de kan för att motverka det, säger han till SvD.

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, och Rick Fuentes berättar om samarbetet.
Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, och Rick Fuentes berättar om samarbetet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Enligt Fuentes är det samma personer som använder granater som de som använder skjutvapen. Genom att gripa och lagföra de kriminella kan man komma åt båda problemen, något han tror Stockholmspolisen kommer lyckas med.

Tror du de här nya arbetssätten kan vara till hjälp i Sverige?

– Ja. Jag tycker polisen här är väldigt progressiv genom att vilja prova det här i Stockholm. Om metoderna är effektiva här så kan de användas i andra delar av Sverige.

Samarbetet mellan New Jersey och region Stockholm handlar inte enbart om att korta utredningstiderna hos NFC. De tittar också på hur allmänheten lättare ska kunna lämna tips och information vid exempelvis skjutningar, berättar regionpolischef Ulf Johansson.

– När du som tipslämnare ringer ska du omedelbart komma till rätt person och ditt tips ska tas till vara på ett bra sätt. Vi behöver vässa oss när det gäller de frågorna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons