Annons

USA pressar Saudiarabien: ”Allvarliga konsekvenser”

Tonen mot Saudiarabien skärps från USA:s sida. President Trump varnar för allvarliga konsekvenser om Saudiarabiens kungafamilj bevisas ha med journalisten Jamal Khashoggis försvinnande att göra.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump och Jamal Khashoggi.

Foto: TT

Donald Trump och Jamal Khashoggi.

Foto: TT
Donald Trump och Jamal Khashoggi.
Donald Trump och Jamal Khashoggi. Foto: TT

Vid flygbasen Andrews Air Force Base konstaterade President Donald Trump på torsdagen till en grupp journalister att det ”verkligen ser ut som att den saudiske journalisten är död”. Presidenten hotade med ”allvarliga” konsekvenser ifall det skulle visa sig att Saudiarabien ligger bakom mordet på den försvunna journalisten.

Exakt vad Trump baserar sitt skärpta uttalande på är inte känt. Men uttalandet kom efter att utrikesminister Mike Pompeo återvänt från sina möten i Saudiarabien och Turkiet. Pompeo sade efter sina möten att Saudiarabien ännu borde få några dagar tid på sig att slutföra sin utredning av fallet Khashoggi.

Konservativa republikaner inleder samtidigt en smygkampanj för att svartmåla Jamal Khashoggi genom att lyfta fram hans tidigare kopplingar till Muslimska brödraskapet och al-Qaida, enligt tidningen Washington Post. Det beskrivs som ett försök att skydda Donald Trump från potentiell kritik vad gäller hanteringen av Saudiarabien.

Annons
Annons

Också på ett internationellt plan sätter den skärpta tonen mot Saudiarabien sina spår – nu senast i deltagarlistan för affärsevenemanget Future Investment Initiative som ordnas i Riyad nästa vecka. På torsdag blev det klart att USA:s finansminister Steven Mnuchin hoppar av.

Sammanlagt 150 talare från 140 organisationer skulle delta, men åtminstone trettio talare från företag som Uber, Goldman Sachs, HSBC och den internationella valutafonden IMF har lämnat återbud. En lista på bekräftade talare har nu tagits bort från evenemangets webbplats.

Efter reklamen visas:
Vad har hänt med den försvunne journalisten?

Även många europeiska finansministrar meddelar att de inte deltar i evenemanget som också kallats ”Davos of the Desert”, en referns till World Economic Forum som hålls varje år i schweiziska Davos.

Människorättsorganisationer som Amnesty International uppmanar företag och politiker att inte delta, även med tanke på Saudiarabiens kritiserade militära operationer i Jemen och fängslandet av människorättsaktivister i landet.

Samtidigt är det många företag, bland dem Pepsi och energibolaget EDF, som fortfarande ämnar delta, trots ökad press för bojkott av det tre dagar långa evenemanget.

Arabvärlden sluter dock ännu upp bakom Saudiarabien. Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sin sympati för Khashoggis fall, men har sagt att Ryssland ändå inte är redo att offra relationerna med Saudiarabien utan klara fakta.

Enligt New York Times överväger Saudiarabiens ledning att lägga skulden för Khashoggis död på en högtuppsatt rådgivare till kronprinsen, general Ahmed al-Assiri. Det skulle ge Saudiarabien en trovärdig förklaring till händelserna och samtidigt skydda kronprins Mohammed bin Salman från inblandning i Khashoggis försvinnande.

Washington Post publicerade i onsdags den sannolikt sista kolumnen skriven av Jamal Khashoggi, där han betonar vikten av pressfrihet i Mellanöstern.

”Arabvärlden behöver en modern variant av gamla tiders transnationella medier”, skriver han. Texten lämnades in till Washington Post av Khashoggis översättare dagen efter att Khashoggi rapporterades försvunnen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons