Annons

Janerik Larsson:USA, Ryssland och EU ur Brexitperspektiv

I den brittiska debatten efter Brexit-folkomröstningen 2016 har Brexitanhängare ägnat sig åt att föreställa sig fördelar som relationen med USA - som brukar kallas ”special relationship” - kan komma att spela efter att UK lämnat EU.

Under strecket
Publicerad

Före folkomröstningen talade den dåvarande presidenten Barack Obama klarspråk i frågan: ett UK som lämnat EU kommer inte att ha en fördel av den ”särskilda relationen” vad gäller handelsrelationerna.

President Donald Trump har mycket tydligt signalerat motsatsen och inte dolt att hans agenda precis som president Vladimir Putins är att om möjligt krossa den europeiska gemenskapen eftersom hans handelspolitiska filosofi är helt främmande för övernationella arrangemang.

I helgens Wall Street Journal finns en intressant essä av David  Reynolds som är professor i internationell historia vid University of Cambridge. Hans poäng är denna:

Historically, the postwar special relationship has been most effective when Britain has had strong links with Europe as well as the U.S. If Brexit weakens the special relationship, the entire West will be weakened as well.

Under efterkrigstiden har det speciella förhållandet varit som mest effektivt när Storbritannien haft starka förbindelser med såväl Europa som USA. Om Brexit försvagar detta särskilda förhållande så kommer hela västvärlden att försvagas.

Sannolikheten att vi snart är där är stor och förmodligen är nu det mest intressanta inte vad som händer i London utan hur presidentvalet 2020 utfaller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons